Breathwork: in 3 stappen naar de juiste ademtherapie

Ademen doen we gelukkig zonder erbij na te hoeven denken. Toch zoeken steeds meer mensen begeleiding in de vorm van ademtherapie of een ademcoach. Want het mooie aan onze ademhaling is: ondanks dat het een automatisch proces is, kunnen we het beïnvloeden! En dat kan ongelooflijk veel voordelen opleveren voor onze fysieke en mentale gezondheid.In de zoektocht naar een ademcoach is de kans is groot dat je volledig verdwaalt in het enorme aanbod voor ademtherapie en alle verschillende methodes. Alle ademcoaches onderschrijven de kracht van het werken met de adem, maar de aanpak, het doel en het resultaat van hun vorm van ademtherapie kan ver uiteenlopen.


In dit blog helpen we je op weg in het woud van ademtherapie en breathwork. Om de juiste methode te vinden is het dus belangrijk dat je goed bepaalt wat je precies nodig hebt en wil bereiken. Dat doe je in deze 3 stappen.


Stap 1: Verken of ademtherapie iets voor jou is

Breathwork, ademtherapie of ademwerk wordt steeds meer als verzamelnaam voor verschillende ademtechnieken gebruikt waarmee je bepaalde processen in je lichaam kan beïnvloeden. Sommige technieken helpen je ontspannen, met andere methodes verwijder je emotionele blokkades, en er bestaan therapieën speciaal geschikt voor mensen met adem- of luchtwegklachten. Het gaat veel verder dan een simpel ‘adem in en adem uit’.


Door chronische stress, pijn in ons lichaam of onverwerkte emoties, kunnen we op een bepaalde manier (vaak te oppervlakkig en te snel) gaan ademen. Dit zorgt ervoor dat we uit balans raken op fysiek, emotioneel of mentaal niveau. Het mooie is dat we juist met onze adem deze ingeslepen patronen weer kunnen herstellen. Ademwerk is veilig en geschikt voor iedereen.


Stap 2: Bepaal je doel met ademtherapie

Bedenk vervolgens goed wat je met ademtherapie wil bereiken. Wat zijn je klachten? Hoe kan ademtherapie daarbij helpen? Heb je bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen, zoals chronische hyperventilatie of astma? Dan heb je baat bij ander soort ademcoaching dan wanneer je emotionele blokkades wil losademen of meer innerlijke rust zoekt.


Bepaal dus eerst goed voor jezelf voor welke fysieke of emotionele klachten je een oplossing zoekt.


Stap 3: Vind een passende methode

Wanneer je weet waarvoor je ademtherapie wil gaan doen kun je op zoek gaan naar een passende methode. We hebben de 5 meest voorkomende methodes voor breathwork voor je op een rijtje gezet:


1. Transformational breath®/verbonden ademen

De zelfhelingsmethode Transformational Breath® is een intense ademtechniek die je helpt angsten, vastgezette emoties en blokkades op te ruimen. In een sessie adem je verbonden, dat betekent dat je diep in- en uitademt, meestal door je mond, en zonder pauze.


Ademcoach Mees Stegeman – SpeesbyMees:


"Onze ademhaling is verbonden met ons gevoel. Onbewust controleren of onderdrukken we gevoelens en emoties met onze ademhaling. De bewust verbonden adem maakt je bewust van je beperkende gedachten, emoties, overtuigingen en/of patronen die repeterende gedachten of emoties voortbrengen. We kunnen onze adem bewust inzetten om weer in verbinding te komen met ons gevoel en ons lichaam en afscheid nemen van de blokkades, of patronen die ons niet meer helpen. Dit zorgt voor acceptatie en brengt je naar je kern. Zo kun jij je energie weer laten stromen en volledig ontspannen."


Omdat de methode heftig kan zijn, zeker in het begin, is het belangrijk dat je hierbij goede begeleiding krijgt van een gecertificeerde coach.


Wanneer kies je voor Transformational Breath® als ademtherapie?

· Loslaten van spanning en stress

· Verwerken van trauma en emoties

· Beter inzicht krijgen in jezelf

2. Wim Hof Methode

Je kent hem misschien ook wel als The Iceman: Wim Hof heeft een methode ontwikkeld die je immuunsysteem sterker maakt en een bewezen positieve invloed heeft op je hart- en vaatstelsel. Dit doet hij door een combinatie van ademhalingsoefeningen, koudetraining en mindset.


Adem expert Tim van der Vliet :


“Take control over your breath and you’ll take control over your life”. Word ook energieker, gezonder, gelukkiger en meer gefocused aan de hand van de Wim Hof methode. Je leert o.a. hoe je door middel van je ademhaling mentaal en fysiek sterker kunt worden. Deze methode is ook zeer effectief om sportprestaties te verbeteren.”Wanneer kies je voor de Wim Hof Methode als ademtherapie?