top of page
breakfast-1804457_pixabay.jpg

Wat is orthomoleculaire therapie?

In dit artikel lees je wat een orthomoleculair therapeut doet en voor welke klachten je bij een orthomoleculair therapeut terecht kunt. Ook leggen we je uit hoe een behandeling eruitziet en wat het verschil is tussen een orthomoleculair therapeut en bijvoorbeeld een voedingsdeskundige of diëtist. 

Inhoud:

 • Wanneer orthomoleculaire therapie?

 • Voor wie is het geschikt?

 • Hoe ziet een behandeling eruit?

 • Wat doet een kPNI therapeut?

 • Wat is het verschil tussen een orthomoleculair therapeut en een voedingsdeskundige, diëtist of leefstijlcoach?

Wanneer orthomoleculaire therapie?

Kort samengevat: wanneer jij jouw gezondheid wilt verbeteren door aanpassingen door te voeren in je voedingspatroon. Vaak gaan deze aanpassingen samen met het gebruik van specifieke voedingssupplementen om je lichaam en darmen terug in balans te brengen. Een orthomoleculair therapeut geeft geen standaard dieetadvies. In tegenstelling. De therapeut maakt een persoonlijk plan dat volledig is afgestemd op jouw lichaam, jouw gezondheid en jouw persoonlijke situatie. Er kan worden aanbevolen om bloed-, urine en/of poeponderzoek te doen om exact te zien wat jouw lichaam nodig heeft. 

 

We weten inmiddels dat ca. 90% van onze gezondheid wordt bepaald door onze leefstijl en de voeding die we nuttigen, alleen is in de reguliere zorg het effect van voeding vaak nog onderbelicht. Zie de opsomming hieronder met welke klachten een orthomoleculair (kPNI) therapeut jou kan helpen.

Lees verder voor de langere uitleg:

Een orthomoleculair therapeut streeft ernaar om alle voedingsstoffen in je lichaam te optimaliseren om zo (chronische) klachten te voorkomen en/of te behandelen. Je lichaam functioneert namelijk het beste als je elke dag alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt voedingsstoffen een beetje vergelijken met onderdelen van een auto. Als je één onderdeel weghaalt, werkt hij minder goed. Zo kan dat ook zijn met je lichaam: als er een disbalans is, en je van bepaalde voedingsstoffen meer (of minder) nodig hebt, kan het zijn dat je lichaam minder goed gaat functioneren. 

Wist je dat ongeveer 75% van de Nederlanders de richtlijnen voor goede voeding van De Gezondheidsraad niet haalt? [1] Het is vaak inherent dat we daardoor voedingsstoffen tekortkomen. Bovendien kan chronische stress, luchtvervuiling, een ongezonde leefstijl, medicijngebruik en bodemverarming ervoor zorgen dat je lichaam een grotere behoefte heeft aan bepaalde voedingstoffen. 

Een orthomoleculair therapeut probeert altijd te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van klachten, daarvoor kijkt hij of zij naar voeding, maar ook naar leefstijlfactoren. Elke behandeling is afgestemd op de unieke situatie van je lichaam.

Voor wie is het geschikt?

Een orthomoleculair therapeut kan worden ingezet bij uiteenlopende klachten, zoals: ​

 • Huidklachten (acne, eczeem)  

 • Buikklachten (obstipatie, diarree, prikkelbare darmsyndroom, buikpijn)

 • Hoog cholesterol

 • Voedingsintoleranties 

 • Allergieën/hooikoorts

 • Overgewicht en ondergewicht (diabetes type 2) 

 • Astma

 • Eczeem

 • Stress (innerlijke rusteloosheid, slaapstoornissen, burn-out)

 • Depressie

 • Vermoeidheid

 • Schildklierproblemen

 • Jicht/reuma

 • Osteoporose/artrose

 • Hoofdpijn/Migraine

 • Concentratieproblemen

 • Stemmingswisselingen

 • Gezonde zwangerschap​

Nu je weet wat een orthomoleculair therapeut doet, kun je hieronder lezen hoe een behandeling ongeveer in z’n werk gaat.  

Hoe ziet een behandeling er uit?

Vaak stelt een orthomoleculair therapeut je veel vragen over je huidige gezondheid, je voedingspatroon en je levensstijl. Als het nodig is kan de therapeut verder onderzoek doen, zoals een bloedtest (doormiddel van een vingerprikje), darmonderzoek en/of een urinetest. 

 

Hierna zal de therapeut een gepast plan opstellen (soms ook met voedingssupplementen) en volgt er begeleiding waarbij het verloop van je proces wordt gemonitord. Ook worden overige leefstijlfactoren, zoals slaap, stress en beweging onder de loep genomen. 

 

Kortom: Samen met een orthomoleculair therapeut ga je op zoek naar de oorzaak van je (lichamelijke) problemen. Wanneer de kern hiervan gevonden is, kan er een passende behandelmethode worden opgesteld.

Wat is een kPNI therapeut?

kPNI staat voor Klinische Psycho-Neuro-Immunologie. De studie voor kPNI therapeut is een vervolgstudie van orthomoleculaire therapie. Vaak worden de orthomoleculair en kPNI therapeut in één adem genoemd. Begrijpelijk, want ze zitten in elkaars vaarwater, maar de kPNI therapeut gaat nog ietsjes verder.

 

Dat zit zo: Bij kPNI kijkt men naar hoe het lichaam als geheel functioneert. Hoe kan het eigenlijk dat we ziek worden en/of niet meer uit onszelf herstellen? Deze vorm van therapie is bedoeld voor dezelfde doelgroep als de orthomoleculair therapeut. Het verschil is alleen dat de kPNI therapeut ook complexere gezondheidskwesties behandeld, zoals:

 • Fybromyalgie

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

 • Burn-out

 • Chronische pijn

 • Auto-immuunziekten

 • Psychische aandoeningen

 • Multiple sclerose (MS)

 • Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

 • Neurologische aandoeningen

Wat is het verschil tussen een orthomoleculair therapeut en een voedingsdeskundige, diëtist of leefstijlcoach? 

Vaak worden deze therapeuten door elkaar gehaald. Echt gek is dat niet, want ze hebben veel raakvlakken. Toch is er wel degelijk verschil...

 

Leefstijlcoach
De leefstijlcoach behandelt geen ziektes of aandoeningen. Het is echt een coach, geen therapeut. Vaak heeft de cliënt een duidelijk doel voor ogen, zoals minder stress ervaren of bijvoorbeeld energieker willen zijn en de dagen beter indelen. Een leefstijlcoach gaat je helpen om dit doel te bereiken. 

Voedingsdeskundige 
Een voedingsdeskundige is een breed begrip. Als je een 4-jarige opleiding Voeding & Gezondheid in het wetenschappelijk onderwijs hebt afgerond, word je vaak voedingsdeskundige genoemd. Toch ben je dan opgeleid om wetenschappelijk onderzoek te doen en niet zozeer met cliënten te werken.

Er zijn ook voedingsdeskundigen die een andere opleiding hebben gevolgd. Namelijk de opleiding Voedingsdeskundige. Deze opleiding duurt 1 jaar en kan thuis gevolgd worden. 

Tijdens deze opleiding wordt er aandacht besteed aan het spijsverteringsstelsel, voedingsleer, vitaminen, mineralen, supplementen, diëten, reguliere en alternatieve voedingsinzichten, hygiëne, voedselveiligheid en meer. Verder leer je hoe je een eigen praktijk kan starten en cliënten kan begeleiden bij veranderingstrajecten. 


Dit klinkt een beetje hetzelfde als een orthomoleculair therapeut, maar toch is er een verschil. Een orthomoleculair therapeut gaat dieper in op voeding. Er wordt gekeken naar hoe stoffen worden opgenomen, welke reacties er plaatsvinden en waar er tekorten zijn. De opleiding orthomoleculair therapeut duurt dan ook drie jaar langer.

 

Omdat de titel voedingsdeskundige niet beschermd is mag iedereen zich voedingsdeskundige noemen. Ook mensen zonder opleiding. Op Curefinder vind je overigens alleen coaches en therapeuten met een relevante opleiding.

Diëtist 
Een diëtist heeft een 4-jarige Hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. De studie bevat voedingsleer, levensmiddelenleer, dieetleer, receptenleer, anatomie, fysiologie, pathologie, psychologie en onderzoeksmethodiek. Daarnaast word je geschoold in voorlichtingskunde, communicatiekunde, sociale vaardigheden en ondernemerschap.

Een diëtist is in tegenstelling tot voedingsdeskundige wel een beschermd beroep.

Een diëtist maakt samen met jou een individueel dieetplan gericht op het gestelde doel, bijvoorbeeld afvallen, aankomen, cholesterol verminderen of het verminderen van het prikkelbare darm syndroom. De diëtist moet zich daarom van tevoren goed inleven in de cliënt en zijn of haar omstandigheden.

Net als bij voedingsdeskundige lijkt een orthomoleculair therapeut veel raakvlakken te hebben met een diëtist. Toch kijkt een orthomoleculair therapeut wat dieper naar de processen van je lichaam en naar welke stofjes op celniveau nodig zijn om je lichaam in balans te brengen. Daarom is het werk van een orthomoleculair therapeut echt afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Klachten orthomoleculaire therapie

Wil je graag geholpen worden in je zoektocht naar een orthomoleculair therapeut of kPNI therapeut? Bekijk dan hier onze specialisten voor buikklachten of neem contact met ons op via onderstaande button. We helpen je met alle liefde.

Bron:

[1] Nederland eet onvoldoende groente fruit en vis. Geraadpleegd op 16 augustus 2021 van: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/17/nederland-eet-onvoldoendegroente-fruit-en-vis

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page