top of page
Rachelle Jongen

Mijn gezonde leefstijl

Rachelle Jongen

Arts integratieve & leefstijlgeneeskunde

Over het programma

Hoe zit dat nou met leefstijl?! In 7 weken kom je erachter!

Aan de hand van een stukje theorie en achtergrond krijg je praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan.

Leefstijl in de gehele breedte wordt uitgelicht: voeding, slaap, beweging, toxines, stress en verbinding. De basis van een goede gezondheid. En bovendien toe te passen op een manier die voor jou werkt.

Wekelijks een nieuwe module met informatie, filmpjes, quizvragen, reflectievragen en een persoonlijke opdracht.

Begeleiding & meer...

Introductie
In de introductie zul je kennismaken met het complete concept gezondheid zoals deze door PHC wordt benaderd. Kort worden alle factoren die meespelen bij een optimale gezondheid aangestipt. Vervolgens wordt elk thema uitgediept in een volgend hoofdstuk. Daarin krijg je ook vragen en opdrachten mee om zelf direct aan de slag te gaan.
Tot slot krijg je handvatten om blijvende verandering te bewerkstelligen.

Duur: 25-35 minuten + 5 minuten dagelijkse opdracht/vraag

- Welkom
- De kunst van leefstijlgeneeskunde
- Personal Health Tree
- Vragen
- Opdracht

1. VOEDING: het oudste en beste medicijn
Je voeding bepaalt welke brandstof en bouwstenen je lichaam heeft om te groeien, te ontwikkelen en vooral te herstellen.
Je leert in deze module over wat, hoe en wanneer je het beste kan eten. Een kort overzicht, want over voeding valt nog zoveel meer te vertellen.
En tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Duur: 30-40 minuten + 5 minuten dagelijkse opdracht/vraag

2. SLAAP: daar win je de tour mee
Slaap is enorm belangrijk. Zowel voor de dagelijkse functies van je lijf als voor het optimaal kunnen presteren in werk, sport of andere bezigheden.

Het is een ondergeschoven kindje als het gaat om gezondheid, preventie en het genezen van klachten.
Kom meer te weten over het belang ervan en vooral over wat je er zelf mee kan.

Duur: 25-35 minuten + 5 minuten dagelijkse opdracht/vraag

3. BEWEGEN: terug naar de basis
We bewegen minder. Dat is bekend.
Echter zijn onze lichamen gemaakt om actief te zijn en toch hebben we een wereld geschapen die het ons mogelijk om een comfortabel leven te hebben met zo min mogelijk inspanning.

In deze module wordt ingegaan op wat bewegen voor ons lijf betekent en welke minimale veranderingen we hierin kunnen doen om weer in een gezonde mate actief te worden.

Duur: 30-40 minuten + 2 minuten opdracht/vraag

4. TOXINES: de ziekmakers in onze omgeving
Toxines zijn de schadelijke stoffen waar we soms dagelijks aan bloot gesteld worden die onze gezondheid kunnen schaden. Ja, roken en alcohol en drugs zeker? Die ook, maar er zijn nog heel wat sluipschutters die we eenvoudig kunnen elimineren. En zo niet dan is het belangrijk om ons lijf ervoor te beschermen dan wel te ondersteunen in het onschadelijk maken.

Duur: 20-30 minuten + 3 minuten opdracht/vraag

5. STRESS: vriend of vijand?
Onze reactie op stress is evolutionair gezien onze levensredder. Maar teveel en te lang, dan wordt het een sluipmoordenaar. Wat gebeurt er nou eigenlijk met ons bij blootstelling aan stress? En op welke manier kunnen we er het beste mee omgaan om desastreuze gevolgen te voorkomen?

In deze module geven we je in vogelvlucht de informatie waarmee je direct wat kan.

Duur: 25-35 minuten + 5 minuten opdracht/vraag

6. VERBINDING: de olie van onze motor
Verbinding - bewust of onbewust - is iets essentieels in ons leven en gezondheid. Het is een van de redenen waarom in de Blue Zones mensen zo oud worden.

Verbinding met onszelf, met ons lichaam en alles en iedereen om ons heen.
Wat kan er gebeuren bij gebrek aan verbinding? Wat betekent het voor jou om verbonden te zijn?

Duur: 40-50 minuten + 2 minuten dagelijkse opdracht

AFSLUITING: gezondheid als gewoonte
De meeste van onze dagelijkse activiteiten zijn routines.
Dan maar beter gezonde routines en gewoontes inbouwen!
Maar hoe dan? En hoe houd ik de verandering vol?

Als afsluiter wordt je kort meegenomen in wat er nodig is voor blijvende verandering, wat je zelf kan doen daarin en ook wat je van je omgeving kan vragen.

Duur: 20-30 minuten

Over de specialist

Ik ben een ondernemende, nieuwsgierige arts met veel verschillende interesses en een brede blik om tot de kern van het probleem te komen. Ik werk buiten bestaande hokjes en kaders en kijk naar hoe dingen anders kunnen. Met een helikopter view kijk en luister ik naar wie jij bent, naar jouw gezondheidsgeschiedenis, je leefstijl en je klachten. Op basis van het totaalplaatje kijk ik waar de disbalans is ontstaan en leg ik de link tussen verschillende systemen en patronen die een rol spelen in hoe jij je nu voelt. Dat noemen we 'Functional Medicine', ook wel integratieve geneeskunde.

Zowel als arts, als persoonlijk heb ik ervaren dat ons zorgstelsel niet altijd toereikend is voor bepaalde situaties. We hebben een prachtig zorgstelsel als het gaat om acute situaties of kortdurende klachten, maar waarin chronische problemen enkel worden aangepakt op een niveau van ziekte en symptomen, en worden behandeld volgens generieke protocollen. Er is onvoldoende ruimte voor het onderzoeken van de persoonlijke onderliggende oorzaken en voor een individuele aanpak op het niveau van fundamentele gezondheid en herstelvermogen. Gelukkig weet ik nu dat er meerdere wegen zijn die je kunt bewandelen. Via die wegen neem ik anderen graag mee naar een optimale duurzame gezondheid.

Mijn praktijk is aan huis in Vlijmen, naast Den Bosch. Ook werk ik graag met online sessies, zodat ik in heel Nederland mensen kan helpen. Via een groot netwerk ben ik verbonden met collega's en osteopaten/acupuncturisten/haptotherapeuten, etc, zodat ik je ook voor andere behandelingen kan doorverwijzen wanneer jij dit kunt gebruiken.

Ik wil aan mijn gezondheid werken!

bottom of page