top of page
Vreedzame rimpel

Wat is een leefstijlcoach?

Hoe fit en gezond voel jij je op dit moment? Als het wel wat beter kan, dan kun je kijken naar alle aspecten van je leefstijl. Want alleen maar gezonder eten of meer bewegen heeft vaak niet zoveel nut. Het is de optelsom van je voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning, en zelfs zingeving, die bepalen hoe je je voelt. Klinkt als een hele opgave? Niet als je je laat begeleiden door een leefstijlcoach! Die zoekt samen met jou precies uit wat voor jou de beste balans is.

Inhoud:

 • Wat is een leefstijlcoach?

 • Wat doet een leefstijlcoach?

 • Voor wie is leefstijlcoaching? 

 • Welke vormen van leefstijlcoaching zijn er?

 • Wat is het verschil tussen een leefstijlcoach, een vitaliteitscoach en een orthomoleculair therapeut?

Wat is een leefstijlcoach?

‘Een leefstijlcoach?’, horen we je denken. Het is inderdaad een relatief nieuw beroep. En een heel belangrijk beroep als je het ons vraagt, want overgewicht, stress, burn-outs en welvaartsziekten blijven maar groeien. De maatschappij raakt er steeds meer op ingericht om het ons zo makkelijk mogelijk te maken en dat is fijn, maar ook een risico voor onze gezondheid.

 

Te weinig beweging, bewerkt voedsel, stress en prikkels kunnen zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen, zoals:

 • hoge bloeddruk 

 • hoog cholesterol 

 • diabetes 

 • hart- en vaatziekten

 

Of voor minder serieuze, maar wel zeer beperkende klachten, zoals:

 • Vermoeidheid 

 • Weinig energie 

 • Prikkelbaarheid 

 • Allerlei vage klachten

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach kijkt samen met jou naar jouw huidige leefstijl en helpt je daarin betere keuzes te maken. Zo hou je het dit keer wel vol. Het begint met wat je wil bereiken. Wil je bijvoorbeeld een gezonder gewicht, meer energie, minder stress of stoppen met roken of alcohol? Vervolgens kijkt een leefstijlcoach naar wat en hoe je op dit moment eet en hoeveel en hoe je beweegt. Maar ook je slaappatroon en stressniveau worden onder de loep genomen. Zo krijg je inzicht in welk gedrag je huidige leefstijl in stand houdt en wat voor jou mogelijke obstakels zijn. Samen met de leefstijlcoach bepaal je een haalbaar doel en een plan van aanpak, waarmee je stap voor stap naar je doel toewerkt. Hierin is één ding misschien wel het allerbelangrijkst: je motivatie. Een goede coach ondersteunt je ook daarin, zodat je de gedragsverandering naar een gezondere leefstijl ook blijvend vol kan houden.

Voor wie is leefstijlcoaching? 

Leefstijlcoaching is interessant voor iedereen die blijvend gezonder wil leven en daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar hield je het elke keer niet lang genoeg vol om langdurig (en liefst natuurlijk voor altijd) verschil te merken.

De doelen die de meeste mensen hebben als ze starten met leefstijlcoaching zijn terug te brengen naar ongeveer 4 categorieën: 

 1. Meer energie en fitter voelen

 2. Afvallen, een gezonder gewicht

 3. Minder stress en spanning

 4. Minder ongezonde gewoontes, zoals roken en drinken

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je meerdere doelen hebt, zoals meer energie, een gezonder gewicht en minder spanning.

Welke vormen van leefstijlcoaching zijn er?

Inhoudelijk doet elke leefstijlcoach min of meer hetzelfde, er zijn dus geen verschillende vormen of stromingen. Wel is het zo dat iedereen zichzelf leefstijlcoach mag noemen, want het is geen beschermd beroep. Wil je zeker weten dat jouw coach echt verstand van zaken heeft? Dan zou je bij het zoeken naar een coach kunnen checken of deze is aangesloten bij Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).

 

Er zijn inmiddels 18 opleidingen die officieel erkend/geaccrediteerd worden door de BLCN.

Dit zijn opleidingen:
 

 • op HBO-niveau.

 • die worden getoetst op kwaliteit en moeten dus voldoen aan bepaalde criteria.

 • waarna je een agb-code als zorgverlener kan aanvragen.

 • waarmee je lid kunt worden van het kwaliteitsregister Kabiz.

 • waarmee je ook de gecombineerde leefstijlinterventies mag geven, zoals CooL en Beweegkuur. Dit zijn erkende leefstijlprogramma's en worden vergoed door zorgverzekeraars. 

 

De drie bekendste opleidingen zijn AVLEG, Brickhouse Leefstijlcoach Academy en Mark Academy voor leefstijl BV. Alle geaccrediteerde opleidingen staan op:  www.blcn.nl/opleiding-en-accreditatie

Het wil overigens niet zeggen dat niet-geaccrediteerde opleidingen minder goed zijn, maar daar is gewoon geen controle op door de BLCN.

 

Uiteraard zit er wel verschil in persoonlijkheid en benadering van leefstijlcoaches. Kijk dus ook goed of een coach goed bij jou en jouw situatie past. In een komend artikel vertellen we, waar je op kunt letten.

Wat is het verschil tussen een leefstijlcoach, een vitaliteitscoach en een orthomoleculair therapeut?

Leefstijlcoach en vitaliteitscoach worden vaak in een adem genoemd, dus we kunnen ons voorstellen dat het verschil niet helemaal duidelijk is. Een leefstijlcoach begeleidt je echt naar een blijvend gezonde leefstijl. Hierdoor zul je je fitter en gezonder gaan voelen. Heb je daarnaast ook behoefte aan emotioneel welzijn, meer tevredenheid en zingeving in je leven? Dan kan een vitaliteitscoach je helpen. Deze kijkt naast voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning namelijk ook naar positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.

 

Als je echt puur en alleen naar het effect van voeding op je lichaam wil laten kijken, dan kun je overigens het beste terecht bij een orthomoleculair therapeut. Die streeft er namelijk naar om alle voedingsstoffen in je lichaam te optimaliseren om zo (chronische) klachten te voorkomen en/of te behandelen.

Wil je graag geholpen worden in je zoektocht naar een goede leefstijlcoach? Bekijk dan hier onze specialisten of neem contact met ons op via onderstaande button. We helpen je met alle liefde.

Bron:

[1] Nederland eet onvoldoende groente fruit en vis. Geraadpleegd op 16 augustus 2021 van: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/17/nederland-eet-onvoldoendegroente-fruit-en-vis

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page