top of page
Rick van den Tempel.webp

Hi, dit is Rick

Orthomoleculair /kPNI therapeut en leefstijlcoach. We hebben Rick het hemd van het lijf gevraagd om meer te leren over wat zijn werk inhoudt, maar ook waarom hij dit werk doet. 

Steeds meer mensen worden zich bewust van de invloed van voeding en leefstijl op onze gezondheid. Rick helpt dagelijks mensen in zijn praktijk om via voeding, beweging en ontspanning de gezondheid te verbeteren. Lees hier het leuke en interessante interview met Rick!

"Ik ben ervan overtuigd dat als je iedereen leert zelf de regie te nemen over zijn of haar gezondheid door dagelijks te investeren in een preventieve leefstijl, iedereen een vitaal en gelukkig leven kan leiden".

Je bent orthomoleculair-/kPNI therapeut en leefstijlcoach, wat is het verschil?

Als orthomoleculair-/kPNI therapeut onderzoek ik op een gestructureerde wijze waar klachten en/of symptomen vandaan komen door te bepalen waar het lichaam hapert, vastloopt dan wel blokkeert.

We starten vaak met aanvullend bloed-, darm- of speekselonderzoek, waarmee we je gezondheid in kaart brengen. Aan de hand van je gezondheidsklachten en je de informatie uit je intake bepalen we of dit voor jou nuttig is. Als therapeut ga ik vervolgens aan de slag om je gezondheid te optimaliseren door de (biochemische), lichamelijke processen zo goed mogelijk te ondersteunen en weer in balans te brengen. Door deze aanpak vind ik in de meeste gevallen wel antwoorden en oorzaken voor veelal onbegrepen klachten. Als dit eenmaal duidelijk is, wordt gezocht naar een passende behandeling op basis van natuurlijke interventies zoals leefstijl, voeding, beweging, slaap en (kortdurende) specifieke supplementen. Daar ga je zelf mee aan de slag.

 

De leefstijlcoach is meer een verlengstuk om vanuit het inzicht dat je hebt opgedaan met een orthomoleculair-/kPNI of dergelijk ander therapeut om echt aan de slag te gaan met het behandel-/adviesplan. Het wat en waarom is dan inmiddels duidelijk, maar hoe dit in de praktijk te brengen vraagt tijd, aandacht en ondersteuning voor veel mensen. Hier komt coaching en begeleiding bij kijken en daar is de leefstijlcoach een mooi verlengstuk van. Je zou kunnen zeggen dat de therapeut zorgt voor een goed duidelijk fundament, maar de leefstijlcoach zorgt dat er een mooi nieuw huis wordt gebouwd op dat fundament!

Waarom ben je nog na je opleidingen in sportmanagement en bewegingswetenschappen je gaan verdiepen in voeding en leefstijl?

Zoals je wel vaker hoort, is ook mijn eigen gezondheid een belangrijke reden geweest om mij verder te verdiepen in de bijzondere invloed van voeding en leefstijl op gezondheid. In mijn tienerjaren was ik zwaar obese en na mijn Master in Bewegingswetenschappen afgerond te hebben was ik mentaal en fysiek op. Deze twee momenten, zorgden voor veel vragen en gelukkig is het mij gelukt om met mijn nieuwsgierige en leergierige aard stap-voor-stap antwoorden te vinden. Zo ontdekte ik o.a. de kracht van voeding en mede hierdoor is mijn passie ontstaan om iedereen toegang te geven tot de kracht en informatie van voeding, leefstijl en eigenlijk alles wat je niet leert via de reguliere weg.

 

Ik ben ervan overtuigd dat als je iedereen leert zelf de regie te nemen over zijn of haar gezondheid door dagelijks te investeren in een preventieve leefstijl, iedereen een vitaal en gelukkig leven kan leiden zonder allerlei reguliere interventies. Het bijzondere is juist dat de antwoorden zitten in de dagelijkse eenvoud en niet in allerlei high-tech onderzoeken en tools, maar gewoon met je voeten en handen letterlijk en figuurlijk in de klei door de dingen te doen die jij leuk vindt, maar ook kleurrijke natuurlijke maaltijden boordevol nutriënten, een goede nachtrust, sociale verbinding met familie en vrienden, veelal buiten zijn en ga zo maar door.

Waar komt jouw drive / passie vandaan?

Goede vraag. Ik had altijd al een passie voor lekker eten, koken en sporten. Door de jaren heeft deze passie meer plaats gemaakt voor drive, omdat ik dagelijks zie en ervaar in mijn praktijk dat mensen gezondheidsproblemen hebben die in de kern eigenlijk helemaal niet nodig zijn. We zitten letterlijk en figuurlijk vast in een mindset en verhaal dat onze genen zogenaamd ‘fixed’, al bepaald zijn.

 

De wetenschap biedt echter een veel beter perspectief, we zijn maakbaar door onze eigen gewoontes. Dat we ‘fixed’ zijn komt denk ik voor een belangrijk deel voort uit onze opvoeding op school en vanuit thuis. Ik wil mijn steentje graag bijdragen om dit te veranderen.

 

We moeten onze focus simpelweg veranderen. Als ik voor mijzelf spreek denk ik dat we op een punt zijn gekomen dat we steeds beter begrijpen dat welvaart ons zeker niet gelukkiger maakt, en dat de welvaart in de verkeerde dingen is gaan zitten. Welvaart is geen mooie auto of een duur huis of weer een paar nieuwe sneakers, maar zal juist die dagelijkse biologische maaltijd moeten zijn die vrij is van pesticiden en toxines. Daarom zet ik mij dagelijks in met mijn ‘voetprint’ om mensen bewust te maken van het feit dat preventief investeren in jezelf door o.a. een gezonde maaltijd je op de lange termijn veel gelukkiger maakt dan al die externe dingen buiten jezelf

Wat is volgens jou een gezond eetpatroon?

Een gezond eetpatroon begint al bij de gedachten. Eten is veel meer dan de voeding alleen, het is het moment waarop je eet, met wie je eet en waarom je eet. We staan hier veel te weinig bij stil. Denk er maar eens over na, eten in gezelschap met een goed glaasje rood wijn, ik kan er 10x meer van genieten dan een salade alleen achter mijn laptop. Het gaat om balans en om eigenaarschap, dat is de basis van een gezond eetpatroon. Verder bestaat hij voor 80% uit natuurlijke, plantaardige en bij voorkeur lokaal en seizoensgebonden producten. Het is echt geen rocket-science, laat je daarom ook niet van alles aanpraten (of afpraten), want als je zelf logisch nadenkt kun je eenvoudig komen tot een gezond eetpatroon dat bij jou past. Luister ook vooral naar je lichaam, dan kom je al een heel eind.

Eet jij nog wel eens pizza, patat of taart?

Pizza wel (bij voorkeur zuurdesem-pizza), patat nee, taart ja! Haha. Ik ben een Italië liefhebber, dus pizza hoort er zeker bij. Sinds een jaar maak ik ook regelmatig zelf zuurdesembrood en pizza. Super lekker, echte aanrader! Taart eet ik ook, vooral de appeltaart van mijn vriendin. Al ben ik niet een enorme zoete liefhebber, dus ik beperk het liefst tot gelegenheden. Patat eet ik niet. Gezien mijn kennis is patat een absolute no-go.

Merk je verschil in de klachten tussen de mannen en vrouwen die in jouw praktijk komen? Zo ja, waar komt dat door?

Er is zeker verschil, vooral vanuit het hormonale perspectief is de vrouw vele malen gevoeliger en we zien dan ook dat hier bij vrouwen meer focus op ligt dan bij mannen. Het is wel zo dat veel mannen ook met vermoeidheidsproblemen te kampen hebben in de praktijk. Darmproblemen zien we ook veel. We zien steeds vaker mannen in de praktijk, maar percentagegewijs is 70% vrouw en 30% man. Mannen blijven toch sneller doorlopen, dan vrouwen met hun klachten. Waar dat door komt is een goede vraag, stigma doet veel denk ik. Corona heeft mensen zeker bewust gemaakt dat gezondheid een groot goed is, in mijn praktijk heb ik de afgelopen jaar steeds meer mensen en ook mannen mogen helpen die realiseren dat investeren in je gezondheid loont.

Als ik bij jou een consult boek, moet ik dan altijd een darm- en bloedonderzoek doen?

Nee, zeker niet. Een los consult kan soms al voldoende zijn. Alleen al de afgelopen jaar heb ik 250+ onderzoeken gedaan, met al deze informatie kunnen we ook mensen zonder een al te groot budget heel goed helpen.

Welke tip heb jij voor ons om een gezond(er) leven te leiden?

Wees vooral eerlijk en oprecht naar jezelf, want zonder de realiteit niet onder ogen te zien, zul je geen actie ondernemen richting een preventieve, gezonde leefstijl. Bepaal ook vooral zelf de koers, laat je door geen enkele arts/dokter/therapeut/coach wat wijs maken. Check vooral bij jezelf in en neem niet iets klakkeloos over!

 

Mijn tip is dus vooral: Kies voor jezelf! Neem je gezondheid niet voor lief en investeer er dagelijks in. Het is het belangrijkste vervoersmiddel die je hebt, want zonder je lichaam ben je nergens. 

Interesse om samen met Rick aan je gezondheid te werken?

bottom of page