top of page
Nathalie 13-4-14 voor internet doeleinden!.jpg

Hi, dit is Nathalie

Nathalie van der Stelt is klassiek homeopaat. Omdat homeopathie een vaak nog onbekende behandelvorm is voor veel mensen, hebben wij Nathalie het hemd van het lijf gevraagd (die je overigens over het algemeen aanhoudt tijdens een bezoek aan de homeopaat ;)).  Lees in dit interview meer over wat het werk van een homeopaat inhoudt en hoe zij kijkt naar gezondheid en waarom ze dit werk doet.

Zij heeft haar praktijk in Zwolle en werkt ook graag met online consults, waardoor ze mensen in heel Nederland kan ondersteunen. 

"Ik zie mezelf als een Sherlock Holmes, op zoek naar het juiste middel, speciaal voor jou.

En eenmaal het juiste middel gekozen, zie ik wonderen gebeuren! Net als bij mezelf destijds."

Je bent klassiek homeopaat. Bestaat er ook een niet-klassieke homeopaat?

Alle homeopaten die de erkende opleidingen hebben gevolgd, zijn klassiek homeopaten. Als klassiek homeopaat schrijf je alleen  enkelvoudige middelen voor aan je patiënten. Als voorbeeld: in een VSM hoestmiddel zitten bijvoorbeeld 6 enkelvoudige middelen die goed werken tegen de hoest. Maar als daar net niet het meest passende middel voor die patiënt in zit, zal deze niet aanslaan. Als homeopaat zoek ik tijdens een consult naar het best passende middel bij het type hoest die iemand heeft en daar kies ik dan weer het beste passende enkelvoudige middel voor uit.  En dat middel is niet alleen voor de hoest, maar ook een middel dat de totale weerstand van die patiënt doet toenemen.

Je haalt het voorbeeld aan van VSM. Is de hoeveelheid enkelvoudige middelen het enige verschil tussen drogisterij en wat jij gebruikt?

De homeopatische producten die je bij de drogisterij kunt kopen, bevatten meerdere middelen waarvan de werking bij hoest bekend is, om dit weer even als voorbeeld te nemen. In de hoop dat één van die middelen ook het meeste passende middel is bij het type hoest dat iemand heeft. Maar het kan goed zijn dat 1 van die 6 niet het meest geschikte middel is voor het type hoest dat jij hebt. Als het dan niet aan slaat, haken veel mensen af en denken ten onrechte dat homeopathie niks voor hen is. Maar het gaat juist om hét specifieke middel te vinden dat jij in jouw situatie nodig hebt; er zijn namelijk wel 7.000 verschillende homeopatische middelen. Om het juiste homeopatische middel in te kunnen zetten voor jou, zijn allerlei details belangrijk: van het tijdstip waarop je hoest, type hoest (droog of slijmerig), welke omstandigheden geven verergering of juist verzachting, etcetera.

 

Bij een homeopathisch consult wordt hier uitgebreid op in gegaan waardoor ik veel beter kan 'pinpointen' welk specifiek hoestmiddel bij iemand past en waardoor de kans van aanslaan veel groter is. 

Bij welke gezondheidsklachten is homeopathie niet geschikt als behandelvorm?

Er zijn maar weinig gezondheidsklachten waarvoor homeopathie niet geschikt zou zijn. Want het is geschikt voor een hele hoop uiteenlopende fysieke en mentale gezondheidsklachten. Wat ik wel merk, is dat de laatste jaren het wel goed is om hierbij ook naar het voedingspatroon van iemand te kijken en te zorgen dat mensen genoeg orthomoleculaire middelen of vitamines erbij krijgen. Dan beginnen ze met een betere basis en slaat de homeopathie ook sneller aan. Want de voeding van tegenwoordig bevat absoluut niet meer de normale voedingswaardes die het zou moeten hebben.

 

Ook is homeopathie niet geschikt bij ziektes waarbij er al onomkeerbare schade is gemaakt in het lichaam, dat is lastig terug te draaien. Denk bij volwassen mensen aan een gewricht dat al zodanig vergroeid is door een scoliose, dat zal niet opeens weer recht worden.

Je bent gespecialiseerd in homeopathie voor kinderen. Werkt het anders voor kinderen dan voor volwassenen?

Ja en nee!  Ik had stage gelopen bij een kinderarts die tevens homeopaat was en het was voor mij meer het soort patiëntjes waar ik blij van werd. Ik werd steeds nieuwsgieriger wat voor kindje er weer uit de wachtkamer zou komen. Kinderen zijn heel puur, vrolijk en mooi om mee te werken, dus daar haal ik veel plezier vandaan.

 

In principe werkt de homeopathie voor kinderen niet anders dan bij volwassenen en ik krijg bij goede resultaten ook vaak ouders en/of opa’s en oma’s in de praktijk hoor. Kinderen laten zich vaak nog zien zonder schaamte en daardoor zijn symptomen beter zichtbaar en hun persoonlijke middelen vaak goed te vinden. Daarbij hebben ze vaak nog relatief weinig ziektes gehad, waardoor een middel ook vlug kan aanslaan en je sneller resultaten ziet. Daarnaast weten ouders vaak ook veel over hun kinderen te vertellen, ze vinden dit ook leuk om te doen, dus de gesprekken zijn daardoor heel ontspannen.

Homeopathie heeft soms een wat ‘zweverig’ imago. Begrijp je dat?

Homeopathie is een energetische geneeswijze. Dat wil zeggen dat de middelen eerst inwerken in je energetisch systeem en van daaruit doorwerken op je fysieke systeem. Denk aan de momenten dat je je slecht voelt qua humeur en energie, dan kan zich dit ook uiten in lichamelijk klachten. Ook natuurlijk in de positieve zin als je je goed voelt. Er zijn gewoon nog veel mensen die zich hier nog niet in hebben verdiept. Maar wij als mens bestaan uit energie en als homeopaat werk ik op die energetische laag van jou. Ziekte is een energetische verstoring en mijn werk is erop gericht om die balans weer te herstellen. 

Ook interessant is dat homeopathie al langer bestaat dan de reguliere geneeskunde. Alleen gebruiken wij natuurlijke middelen om de gezondheid te verbeteren. Het is, tot nu toe, een geneeswijze geweest die het vaak van mond-tot-mond reclame moet hebben, en ik ben blij dat die er genoeg is.

 

Er bestaat veel discussie over de vraag of de werkzaamheid van homeopathie wetenschappelijk bewezen is. Diverse instanties houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot homeopathie. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is bij diverse kwalen en aandoeningen. De kracht van het bewijs kan per onderzoek verschillen. Kortom, er is genoeg wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie, maar er is altijd tegenwerking geweest om deze te publiceren en aan het grotere publiek te laten zien.

Waar is jouw passie voor homeopathie door ontstaan?

Mijn passie begon door mijn eigen ervaring met Homeopathie. Toen ik rond de 22 was, kampte ik al een paar jaar met eczeem, wat maar niet over ging door hormoonzalven smeren. Nadat ik bij een Klassiek Homeopaat terecht was gekomen, was mijn eczeem binnen 1 maand helemaal weg (en nog steeds niet terug gekomen). Ik heb dat als zo fantastisch ervaren omdat ik al tijden niet goed kon slapen door de jeuk en daarna weer wel, dat ik besefte dat ik dit ook voor anderen wilde gaan doen. Ik wilde iedereen met eczeem deze genezings ervaring geven. 

 

Tijdens de studie is de passie alleen nog maar gegroeid omdat je met deze geneeswijze kijkt naar de mens in zijn geheel en dat voelde voor mij als zeer logisch en precies wat er ontbrak aan het reguliere circuit. Ik zie mezelf als een Sherlock Holmes, op zoek naar het juiste middel! En eenmaal het juiste middel gekozen, zie ik wonderen gebeuren! Net als bij mezelf destijds.

Welke tip heb jij voor ons om een gezond(er) leven te leiden?

Mijn tip om een gezonder leven te leiden, is om zoveel mogelijk buiten te zijn en jezelf te voeden met literatuur of hobby’s waar je blij van wordt. En blijf alsjeblieft kritisch kijken naar welke voeding je eet en welke medicijnen je tot je neemt. En dit geldt uiteraard ook voor de kinderen. Laat kinderen lekker zoveel mogelijk buiten spelen, blijf kritisch bij medicatie en probeer ze op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten opgroeien.

Interesse om samen met Nathalie aan je gezondheid te werken?

Wil je eerst meer lezen over homeopathie? Bekijk dan onze informatiepagina.

bottom of page