top of page
Portret_Adeline.jpg

Hi, dit is Adeline

Adeline Kuiken is Zen Shiatsu therapeut en tevens voorzitter van Shiatsu Vereniging Nederland.

Adeline vertelt meer over shiatsu: wat het voor haar betekent, hoe zij de oosterse geneeswijze meeneemt in haar eigen leven en hoe zij kijkt naar gezondheid. 

Ze heeft haar praktijk in Blaricum en Abcoude en geniet van haar werk. Lees hieronder snel het hele interview met Adeline.

“De kracht van Shiatsu ligt in aanraking. Van het fysieke lichaam, maar ook van het emotionele en spirituele lichaam. Shiatsu voelt als thuiskomen en bevordert het welzijn, de gezondheid en de balans tussen lichaam en geest.”

Shiatsu wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. Wat is het verschil tussen een ontspanningsmassage en shiatsu?

Ha ha, mooie openingsvraag. Een belangrijk onderdeel van Shiatsu is de aanraking. Net als bij een ontspanningsmassage. Shiatsu is echter zoveel meer dan dat. Voor mij is het als het vergelijken van een rivier en de grote oceaan. Ze bestaan beide uit water, maar hoe past de oceaan ín de rivier?

 

Shiatsu is een geneeswijze. Door specifieke aanraking en druk op bepaalde punten wordt het natuurlijke vermogen van het lichaam zichzelf te helen gesteund en versterkt. Het helpt je lichaam (terug) in balans te brengen. In Shiatsu komen traditionele Japanse en Chinese geneeswijzen samen met invloeden van de Westerse geneeskunde. Shiatsu heeft een uitwerking op jou als geheel. Niet alleen het fysieke lichaam, maar ook het psychologische, emotionele en spirituele deel van het lichaam. Het gaat dus verder dan een ontspanningsmassage.

 

Een ontspanningsmassage doet wat het zegt: ontspannen. Shiatsu werkt naast dat het erg onspannend is, ondersteunend bij vele fysieke en geestelijke aandoeningen.

 

Een ander groot verschil is dat shiatsu echt een vak is. Een ambacht wat van leraar op leerling overgedragen wordt. Het is een 4-jarige studie op HBO-niveau waarvan 1 jaar medische kennis is.

Shiatsu komt uit Japan, kun je daar wat meer over vertellen?

Shiatsu komt inderdaad uit Japan. Ik kwam ook voor het eerst in aanraking met Shiatsu in 2008 toen we als gezin in Tokyo woonden. Shiatsu is een onderdeel van de oosterse geneeskunde en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot ongeveer 2000 jaar voor Christus.

 

De hele manier van denken over gezondheid is zo anders tussen Westerse en Oosterse geneeswijzen. Westerse geneeswijzen zijn rechter en meer lineair om het zo maar te zeggen. Een patiënt komt met een klacht. Naar deze klacht is onderzoek gedaan en daaruit is een protocol gekomen hoe deze klacht zo goed mogelijk verholpen kan worden.  

 

Oosterse geneeswijzen, waaronder shiatsu, zijn wat ‘ronder’. Er wordt naar de cliënt als geheel gekeken. Niet alleen naar de klacht zelf maar naar een geheel plaatje. Wanneer en waardoor is die klacht ontstaan? Zo kan iemand bijvoorbeeld last hebben van huiduitslag. De plaats van de uitslag is dan bepalend voor hoe je deze persoon behandelt. Uitslag op de romp is heel anders dan uitslag in het gezicht en zelfs tussen verschillende vingers is de behandeling al anders. Er wordt gekeken naar de relatie tussen de symptomen en het totale lichaam. De klacht lijkt wellicht hetzelfde, maar de manier van behandelen met Shiatsu is verschillend.

Wat in (Zen) shiatsu spreekt je zo aan?

Het mooiste aan Shiatsu vind ik de aanraking. Het is een geschenk om via aanraking je met die persoon op de mat te mogen verbinden. Te mogen luisteren naar wat het lichaam zegt. Het lichaam vertelt altijd de waarheid, wat woorden ook zeggen.

Er gebeurt meteen iets zodra je werkelijk naar mensen luistert, ze de ruimte geeft en vol bewustzijn aanraakt.

Ik vind het fijn een vak te hebben waarbij ik met mijn handen, hart, buik en hoofd kan werken. Dat wat ik doe kan combineren met mijn passie en mijn gevoel. En dat wat ik opmerk weer kan vertalen in wat een cliënt nodig heeft. Shiatsu is voor mij echt een ambacht, een vak waarin je nooit uitgeleerd raakt. Ook de verscheidenheid aan mensen die ik door mijn vak ontmoet vind ik erg leuk. Schilders, banketbakkers, verloskundigen, baby’s, dementerende ouderen, artsen, studenten, muzikanten; alles komt voorbij en iedereen heeft zijn eigen verhaal en dingen waar die tegen aan loopt.

Welke principes vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde neem jij mee in je dagelijkse leven?

Een andere kijk op gezond zijn. Gezondheid is meer dan een afwezigheid van ziekte. Het gaat over je goed en in balans voelen, lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Het gaat over in je element zijn.

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt veel verklaard aan de hand van 5 elementen: Aarde, Water, Hout, Vuur en Metaal.

Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik begrijp hoezeer we zelf uit al deze elementen bestaan, letterlijk, en hoezeer we met de natuur verbonden zijn. Door alles te analyseren, en veel in ons hoofd te zitten, raken we verwijderd van onze ware natuur. Dat meeleven met de natuur, en me daar onderdeel van voelen, ervaren wat de seizoenen met me doen, of wat ik eet, doe ik dagelijks. 

In China werden de dokters vroeger betaald om hun patiënten gezond te houden. Werd je ziek, dan hoefde je de dokter niet te betalen, want dan had hij zijn werk niet goed gedaan.

Naast je werk als shiatsu therapeute geef je ook les in Qigong. Wat is dat?

Qigong is de naam van een eeuwenoude oosterse leer voor een lang en gelukkig leven. En willen we dat nou niet allemaal?

 

Qi is het Chinese woord voor levensenergie. Qi is de bezielende kracht die door alles wat leeft stroomt. Elk levend wezen is ermee vervuld. Het is onze levensenergie die we in de natuur voelen. Dezelfde energie als van de vogels en dieren, bloemen, bomen en rivieren. Gong kan vertaald worden als ‘werk’ of ‘met doorzettingsvermogen en toewijding oefenen’.

Qigong betekent dus het oefenen met je levensenergie. De bewegingen van Qigong zijn rond, vloeiend en ontspannen en worden uitgevoerd op het ritme van de ademhaling. De aandacht is naar binnen gericht, op het stromen van de Qi door het lichaam.   

Voor mij is het geven van qigong lessen een mooie aanvulling op het geven van shiatsu behandelingen. Het idee erachter is dat ik mensen leer om zelf te voelen wanneer ze uit balans raken, en oefeningen aanreik om de energiebalans te herstellen, zonder dat ze daarvoor naar mij hoeven te komen voor een shiatsu behandeling.

Je bent naast therapeute ook voorzitter van de shiatsu vereniging Nederland. Is shiatsu een bekende behandelvorm in Nederland?

Nee, helaas niet zo. Ik heb echter wel het idee dat dit langzaam aan verandert. Als ik kijk naar hoe yoga sinds de jaren 80 langzaam aan bekender geworden is, dan zie ik een vergelijkbaar pad voor shiatsu voor me. Er komen steeds meer shiatsu therapeuten in Nederland, en steeds meer mensen die ervaren hebben wat het effect ervan is op hun gezondheidsklachten, van fysieke klachten als rugpijn, overgewicht, hoge bloeddruk en onverklaarbare pijnklachten tot aan psychische klachten als depressie, adhd of stress.

Wat doe jij zelf als je voelt dat je lichaam of geest uit balans is?

Meestal zet ik dan wat kruisen in mijn agenda zodat ik wat meer tijd heb voor mezelf om bij te komen. Want als ik uit balans ben is dat meestal omdat ik te hard gewerkt heb. Ik ga dan ook vaak naar een collega shiatsu therapeut voor wat extra ondersteuning- ik merk het effect meteen.

Welke tip heb jij voor alle lezers om een gezond(er) leven te leiden?

Het magische woord is wat mij betreft “ZIJN”. ‘We’re human beings not human doings’.

 

Neem wat vaker een moment om gewoon bij jezelf te zijn. Te voelen hoe het is om stil te zijn, te voelen hoe het met je gaat, en hoe het met je lichaam is. Ben je ontspannen en tevreden of heb je ergens pijn of spanning in je lichaam? Alleen al het iets bewuster aanwezig zijn in het moment, zal je veel brengen :)

Interesse om samen met Adeline aan je gezondheid te werken?

Wil je eerst meer lezen over shiatsu? Bekijk dan onze informatiepagina.

bottom of page