top of page
homeopathie

Homeopathie

Het doel van homeopathie is om jouw lichaam zelf je klachten te laten oplossen met behulp van homeopathische geneesmiddelen. Omdat niemand hetzelfde is en iedere ziekte zich bij iedereen anders uit, behandelt een homeopaat jou om de balans te herstellen van jouw lichaam en geest en niet een symptoom te onderdrukken.

Inhoud:

 • Wat is homeopathie?

 • Wat zijn homeopathische middelen?

 • Hoe ziet een homeopathisch consult er uit?

 • Bij welke klachten is homeopathie geschikt? 

 • Welke opleiding heeft een homeopaat gedaan?

 • Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie?

Hoe werkt homeopathie?

Met homeopatische middelen wordt het vermogen van je lichaam om zichzelf te herstellen gestimuleerd. Als je een wondje hebt of verkouden bent dan gaat dit meestal vanzelf weer over. Daar hoef je niets voor te doen, je lichaam geneest zichzelf. Maar soms kunnen er klachten ontstaan die je lichaam niet meer zelf kan oplossen. Met homeopathie kun je je lichaam dat ene zetje geven dat het nodig heeft voor zelfgenezing. 

 

Het principe van homeopathie is dat je van een klacht of ziekte kan genezen met een middel dat bestaat uit een verdunde oplossing van een stof die dezelfde symptomen veroorzaakte als de ziekte zelf. Dat wordt het gelijksoortigheidsprincipe genoemd, ofwel: ‘Het gelijke met het gelijkende genezen’. Dus dat wat je ziek maakt, genees je met dezelfde ziekmaker in verdunde en geprepareerde vorm. De homeopatische geneesmiddelen die een gekwalificeerd homeopaat gebruikt, zijn dus altijd volledig afgestemd op jouw unieke persoon en situatie.

Tatjana Rogic-Lagendijk, klassiek homeopaat:

"Ik ben van mening dat we zowel reguliere als complementaire geneeswijzen nodig hebben om, in de huidige tijd, onze gezondheid te kunnen onderhouden en onze balans steeds terug te vinden. Homeopathie is een andere kijk op je gezondheid. Je treedt een milde, veilige, onschadelijke en doeltreffende gezondheidswereld in."

Wat zijn homeopathische middelen?

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt van verdunde vormen van planten, mineralen of dierlijke stoffen in de vorm van druppels, tabletten of korrels. Ze zijn mild en veilig om te gebruiken, alleen op mensen getest en ze belasten het milieu niet. Je kunt een homeopathisch middel vaak gewoon naast je reguliere geneesmiddelen gebruiken. Ze kunnen zelfs ondersteunend werken en bijwerkingen verminderen. Wanneer de homeopatische middelen goed werken kan je, in overleg met je arts, de reguliere medicatie soms zelfs verminderen of er helemaal mee stoppen.

 

In de klassieke vorm bestaat een homeopathisch middel maar uit 1 verdunde stof. Homeopathische middelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen zijn samengesteld uit meerdere homeopathische middelen en zijn vooral geschikt bij eenvoudige klachten, waarbij jouw individuele kenmerken als persoon minder belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld het verminderen van een zwelling omdat je je gestoten hebt.

Hoe ziet een homeopathisch consult eruit?

Omdat een homeopaat naar jou als geheel kijkt bestaat het consult vooral uit een zeer uitgebreide intake, van soms wel meer dan een uur. De homeopaat wil eigenlijk alles van je weten, want je leefstijl, mentale welzijn en zelfs je omgeving zijn allemaal van invloed op je evenwichtigheid. Er zijn meer dan 7000 homeopathische middelen verkrijgbaar, dus hoe meer de homeopaat weet, hoe beter deze je een passend geneesmiddel kan adviseren. Een homeopaat kan ook leefstijl- en voedingsadvies geven.

Bij welke klachten is homeopathie geschikt?

Homeopathie is geschikt voor kinderen en volwassenen bij klachten die niet uit zichzelf verdwijnen. Dit is een greep uit de lange lijst met klachten waarvoor je bij een homeopaat terecht kan:

 • Ontstekingen

 • Griep, koorts, verkoudheid

 • Hoofdpijn en migraine

 • Allergieën 

 • Darmklachten

 • Astma

 • Huidklachten, zoals acne of eczeem

 • Hooikoorts

 • Reumatische klachten / fibromyalgie

 • Diabetes mellitus

 • Ziekte van Lyme

Welke opleiding heeft een homeopaat gedaan?

Er zijn verschillende opleidingen in de homeopathie en daarvoor is niet altijd een specifieke vooropleiding nodig. In de praktijk hebben veel homeopaten wel een universitaire opleiding geneeskunde afgerond. Artsen kunnen zich in 3 jaar laten opleiden tot Arts voor homeopathie via het Post-Academisch Curriculum Homeopathie (PACH). Voor niet-artsen zijn er in Nederland opleidingen tot klassiek homeopaat op HBO niveau in Almelo, Beek-Ubbergen, Eindhoven, Lochem, Utrecht, Rotterdam en Zwolle. Deze opleidingen duren zo’n 5 tot 6 jaar. Homeopaat ben je dus niet zomaar even. 

 

De kwaliteit van de opleidingen wordt geaccrediteerd door onder andere de Federatie van Opleidingen in de Natuurlijke Geneeskunde (FONG), de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten (NVKH) en de Beroepsvereniging voor Natuurgeneeskundig Werkende Professionals (NWP).

Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie?

Bij de drogist en apotheek kun je homeopatische middelen krijgen, maar ook middelen die vallen onder fytotherapie. Deze worden nog weleens door elkaar gehaald, terwijl ze veel van elkaar verschillen. Ondanks dat het beide natuurlijke middelen zijn, gaat fytotherapie uit van het principe dat je ziekte bestrijdt met een middel met werkzame, plantaardige stoffen die een tegengesteld effect hebben. Bij homeopathie is dat dus precies andersom. Daar worden plantaardige, maar ook dierlijke en minerale stoffen juist verdund. En waar een homeopaat juist meer naar jou als geheel kijkt, richt de fytotherapeut zich vooral op de specifieke klacht.

Vind een homeopaat

Wil je graag een behandeling bij een homeopaat boeken? Kijk vooral ook eens naar de specialisten op Curefinder.nl, er komen steeds meer homeopaten bij. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Wij helpen je graag!

Wil je graag geholpen worden in je zoektocht naar een goede homeopaat?
Bekijk dan hier onze specialisten of laat je matchen via onderstaande button.
We helpen je met alle liefde.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page