top of page

Holistische kijk op gezondheid

Je lichaam reikt verder dan je fysieke lichaam alleen. Hier zijn we ons niet altijd bewust van, vooral omdat in de Westerse wereld hier weinig aandacht aan wordt besteed. Het lichaam vormt echter een samenspel van een groter geheel; 'a well orchestrated play' van alles dat je bewust en onbewust kan ervaren. Wat heeft dit dan met je gezondheid te maken zal je je wellicht afvragen? Hier lees je alles over onze holistische kijk op gezondheid. 

We hebben eigenlijk vier lichamen... 

Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, wat geheel betekent. Het holistisch benaderen van gezondheid en welzijn gaat uit van het principe dat alles met elkaar verbonden is. Vanuit die holistische benadering kijken we ook verder dan het fysieke lichaam alleen. We bestaan uit vier lichamen die ons als mens ‘een geheel’ maken:

1.  Het fysieke lichaam

Dit is ons tastbare lichaam, zoals we het lichaam vanuit de Westerse gezondheidsleer benaderen. Vanuit het fysieke lichaam krijgen we continu signalen toegeworpen over hoe het met ons gaat. 

 

De fysieke energie staat voor de hoeveelheid energie die we hebben (de kwantiteit). Dit is veelal afhankelijk van vier componenten: voeding, beweging, slaap en hersteltijd. Het fysieke lichaam communiceert met ons via sensaties zoals pijn, tintelingen, kou, warmte, kloppingen, stijve of soepele spieren, etc. Negeren we de signalen die ons fysieke lichaam ons geeft, dan worden de klachten eigenlijk alleen maar erger.
 

2.  Het emotionele lichaam

Het emotionele lichaam heeft betrekking op ons energetische systeem. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar emoties hebben we allemaal. Emoties zijn natuurlijk niet tastbaar, maar wel voelbaar en ze brengen processen in het fysieke lichaam in beweging. Emotie is namelijk energie in beweging (e-motion). Kunnen we onze emoties niet voelen of uiten (en dus niet bewegen), omdat we dit bijvoorbeeld nooit geleerd hebben, dan zetten ze zich vast in ons lichaam, met fysiek ongemak of zelfs pijn als gevolg. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van onverwerkte emoties op ons fysieke lichaam. Chronische klachten waar geen duidelijke medische oorzaak voor gevonden wordt, lijken voort te komen uit onverwerkte emoties. 

 

De emotionele energie staat voor de kwaliteit van je energie. Als je je enthousiast, optimistisch en gewaardeerd voelt, dan ben je meer gedreven en presteer je vaak beter. Het emotionele lichaam communiceert met ons via gevoelens, zoals vreugde, verdriet, eenzaamheid, etc.  
 

3.  Het mentale lichaam

Dit lichaam vertegenwoordigt onze denk- en gedragspatronen, onze persoonlijkheid. Eigenlijk omvat het alles dat we buiten de zintuigen om bewust en onbewust ervaren. Dit lichaam heeft een grote invloed op onze perceptie en omgang met stress en verwachtingen. Dit is ook de energie die vaak het meest uitgeput wordt in de snelle, rationele wereld waarin we leven. 

 

De mentale energie bepaalt de focus van onze energie. Het bepaalt de mate van zelfreflectie en het aanwezig zijn in het hier en nu. Het bepaalt in hoeverre we gedrags- en gedachtenpatronen kunnen herkennen die ons tegenwerken en of we verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het bewust kiezen en doorbreken hiervan ten behoeve van een gezonder en gelukkiger leven. De taal waarin het mentale lichaam met ons communiceert zijn gedachten en patronen.

 

4.  Het spirituele lichaam

 

Het spirituele lichaam heeft betrekking op het grotere geheel waarin we leven, de subtiele energieën, in contact zijn met jezelf en de natuur. Jouw kern. Dit is wellicht de minst makkelijke om te begrijpen. Het is het lichaam waarin je ziel huist. Geef jij gehoor aan je ziel en volg je je hart? Leef je een leven dat je positieve energie geeft, of zuigt je leefstijl je leeg? 

 

De spirituele energie is de 'energy of purpose', het doen wat je leuk vindt, het volgen van je hart. Het spirituele lichaam communiceert via je intuïtie, je onderbuikgevoel. 

 

Balanceren van deze lichamen

Je stralend, energiek en gezond voelen heeft dus niet alleen te maken met onze fysieke gesteldheid, het is het samenspel van onze lichamen, van onze verschillende lagen van wie we zijn. De 4 lichamen werken afzonderlijk van elkaar, en tegelijkertijd beïnvloeden ze elkaar continu. Dit is waar we als mens continu een balans in zouden moeten vinden, want alle lichamen willen evenredig veel aandacht krijgen. Dit is echter voor bijna niemand vanzelfsprekend, want dit hebben we gewoonweg meestal niet van huis uit meegekregen. Zijn we niet lekker in balans? Dan volgen er gezondheidsklachten. Een burn-out krijg je namelijk niet van te vaak de trap op rennen. 

Geven we ons lichaam niet de juiste voeding, rust, ontspanning en beweging, dan voelen we ons waarschijnlijk ook niet top. Maar daar houdt het dus niet op. Wanneer we vast blijven houden aan oude denkpatronen, oude gewoontes (meegegeven door onze ouders), wanneer we niet doen waar ons hart blij van wordt en onze emoties niet kunnen verwerken... dan liggen er diverse gezondheidsklachten op de loer. Alles dat er in je hoofd gebeurt heeft een directe weerslag op wat er in je lijf gebeurt, en andersom. 

 

Een 'nieuwe' kijk op gezondheid

In de wereld waarin we leven is het voelen vaak ondergeschikt aan het mentale aspect, en wordt gezond bewegen veelal geassocieerd met flink zweten en afzien. Hierdoor zie je dat het mentale en fysiek lichaam vaak overbelast en opgebrand raken, waar het emotionele en spirituele lichaam juist snakken om wat aandacht.

 

Klachten zijn signalen die we krijgen. In plaats van ze te negeren kan je er ook mee gaan werken om jouw gezondheid te verbeteren. Het is een uitnodiging tot verandering. Om te ontdekken wie je werkelijk bent en hoe jouw lichaam werkt. Wat heb JIJ nodig om gezond en gelukkig te zijn?

 

Het is de fysieke manifestatie van energie, wat vraagt om verder te kijken dan enkel de vorm waarin het zich uit in je lichaam. Wat ligt er onder? Welke emotionele of mentale overtuigingen overheersen en beperken dat je je vrij kunt bewegen en vol kunt staan in het leven?

 

Klachten nodigen je uit om te leren luisteren. Om echt te leren horen wat er speelt in jou en wat dat voor jou betekent. Wat zijn emoties, wat zijn gedachten, wat zijn sensaties, waar voel je ze, en hoe kun je daarmee omgaan?

 

Er is een enorme wereld aan coaches en therapeuten die verder kijken dan de symptomen. Die jou kunnen helpen om bovenstaande vragen te beantwoorden. Die echt de tijd nemen om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Dat zijn de coaches en therapeuten met wie wij werken. Waarvan wij willen laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Wat hun aanpak is om jou te helpen. Ben jij toe aan de volgende stap om gezonder en gelukkiger te zijn?

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page