top of page
Het oppervlak aanraken

Haptonomie

Hoe kom je uit je hoofd, en bij je gevoel? Haptonomie, of haptotherapie, begeleidt je daarbij. Door een combinatie van verschillende technieken streeft een haptonoom of haptotherapeut naar een betere balans tussen voelen, denken en doen.

Inhoud:

 • Wat is haptonomie?

 • Hoe ziet een behandeling eruit?

 • Bij welke klachten is haptonomie of haptotherapie geschikt? 

 • Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Wat is haptonomie?

Weer leren voelen is voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk, want de meesten van ons hebben vooral geleerd hun hoofd te gebruiken. Een haptonoom of therapeut gaat uit van het principe dat ervaringen en herinneringen in je lichaam worden opgeslagen. Dat kan je op termijn gaan merken aan spanning in je lichaam, allerlei fysieke klachten en emoties die uit balans zijn.

 

Een haptonoom of haptotherapeut gebruikt een combinatie van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking om je in contact te brengen met deze herinneringen en je er op een nieuwe manier mee om te laten gaan. Hierdoor ervaar je meer balans in je leven en leer je beter omgaan met jezelf, je omgeving en verschillende situaties. Haptotherapie geeft je dus inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen.

 

Omdat je in een gesprek nog wel eens teveel kan rationaliseren, is aanraking ook onderdeel van een sessie. Aanraken is namelijk de meest directe vorm van contact en het geeft heel direct inzicht, want je lichaam liegt nooit. 


 

Voor de ervaringsoefeningen worden soms hulpmiddelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld een balansplank, een skippybal of een touw. De oefeningen vertellen je vaak veel over je (onbewuste) gedrag, want er wordt al snel voelbaar op welke manier, waar en wanneer je blokkeert of je juist openstelt voor contact.

Esther Molenaar, haptotherapeut:

"Iedereen kan al voelen. Als haptotherapeut kijken we naar hoe jij hier weer meer mee in contact kunt komen en het kunt integreren in je leven zodat er een vitale balans is tussen denken en voelen."

Hoe ziet een behandeling eruit?

Een behandeling ziet er voor iedereen weer anders uit, want we zijn allemaal uniek. In het eerste consult bespreek je de reden van je bezoek en krijg je veel vragen over je leven en jezelf. Op basis hiervan maakt de haptonoom of haptotherapeut een behandelplan, dat bestaat uit meerdere sessies van ongeveer een uur.

 

Gesprekken en aanraking zijn zoals gezegd onderdeel van de behandeling, maar je kunt ook ervaringsoefeningen krijgen. Voor de ervaringsoefeningen worden soms hulpmiddelen gebruikt, zoals bijvoorbeeld een balansplank, een skippybal of een touw. De oefeningen vertellen je vaak veel over je (onbewuste) gedrag, want er wordt al snel voelbaar op welke manier, waar en wanneer je blokkeert of je juist openstelt voor contact. Het is per haptonoom verschillend welke oefeningen en welke hulpmiddelen er worden gebruikt tijdens een behandeling. 

Aanraking op de massagebank kan ook onderdeel van de behandeling zijn. Welke techniek de haptonoom gebruikt hangt helemaal af van je hulpvraag en wat voor jou werkt.

 

Het verschilt per haptonoom of je tijdens je behandeling je kleding aanhoudt. Sommige haptonomen raken alleen je rug aan, terwijl anderen bijvoorbeeld ook via je benen werken. Bij sommigen kun je je kleding aanhouden en bij anderen wordt je juist gevraagd je kleding (behalve je ondergoed) uit te trekken. 

Bij welke klachten is haptonomie of haptotherapie geschikt?

Haptonomie of haptotherapie is geschikt voor iedereen die meer in contact wil komen zijn gevoelswereld en in het bijzonder voor wie:

 

 • Moeite heeft met het herkennen en uiten van gevoelens

 • Moeite heeft met herkennen en aangeven van grenzen

 • Last heeft van stressklachten, overspannenheid of burn-out

 • Problemen heeft met intimiteit en toenadering

 • Moeite heeft met ruimte innemen en zich uit te spreken

 • Relatieproblemen heeft

 • Niet lekker in z’n vel zit

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

De termen haptonomie en een haptotherapie worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is verschil. Na het afronden van een basisopleiding mag iemand zichzelf haptonoom noemen. Vaak hebben haptonomen al een ander beroep, waarin ze haptonomie toepassen, zoals fysiotherapeuten. 

 

Voor haptotherapie moet iemand de hele hbo-opleiding afgerond hebben. De therapeut is, in tegenstelling tot de haptonoom, aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) of de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en moet geregistreerd zijn in het kwaliteitsregister GZ Haptotherapeuten. 

 

Een consult wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed door de verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering. 

Vind een haptonoom of haptotherapeut

Heb je het idee dat haptonomie wel iets voor jou is? Kijk vooral ook eens naar de specialisten op Curefinder.nl, er komen steeds meer specialisten bij. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Wij helpen je graag!

Wil jij ontdekken wat een haptonoom voor jou kan betekenen? Bekijk via de knop hieronder de aangesloten therapeuten.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page