top of page

De bodyscan

De bodyscan is een mindfulnessoefening, waarbij je met je bewustzijn je hele lichaam 'scant'. De bodyscan kan je helpen om bewust te worden van wat er speelt in je lichaam en welke gedachtes er zijn. Het fijne is, je hoeft niets te veranderen aan wat je voelt of denkt; je observeert alleen. Zeker als je veel in je hoofd zit en overdag veel denkt én doet kan deze oefening je weer in contact brengen met je lijf. Een handige tool, want ons lichaam geeft ons veel informatie - als we daar naar luisteren. 

 

Annemarie is integraal arts en heeft speciaal voor Curefinder een bodyscan opgenomen. De scan duurt 20 minuten en is fijn om 's avonds te doen voor je gaat slapen of juist 's ochtends vroeg als je wakker wordt. Hieronder vertellen we je meer over hoe het werkt.

 

Direct door naar de bodyscan? Klik hier.  

Het doel van de bodyscan

"If you listen to your body when it whispers, you won't have to hear it scream". 

 

In de drukke maatschappij waarin we leven, kan een dagelijkse bodyscan heel nuttig zijn. Want misschien herken je het wel; we leven toch vaak op de automatische piloot. Wakker worden, opstaan, werken, boodschappen doen, het huishouden en wellicht een gezin runnen, naar sport toe gaan, en ga zo maar door. We vragen dagelijks best wel veel van ons lichaam en verlangen van ons lichaam dit alles aan te kunnen, maar tegelijkertijd luisteren we vaak niet naar wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft. 

 

Het doel van de bodyscan is je opmerkzaamheid (ook wel gewaarzijn) vergroten. Het helpt de verbinding tussen hoofd en lijf te verbeteren of te herstellen. Voor sommige mensen werkt de bodyscan ontspannend, maar dat hoef je niet altijd zo te ervaren. Je kan er ook onrustig of zelfs slaperig van worden; dit zijn de signalen die je lichaam afgeeft over wat er speelt in jouw lichaam (en dus is het belangrijk om deze signalen niet te negeren).

 

Zeker in het begin kan een bodyscan lastig zijn; het lijkt dan alsof de stress juist toeneemt. Meestal komt dit doordat je je meer bewust bent van de spanning in je lichaam. Goed om daarnaar te luisteren.

Hoe gaat een bodyscan in zijn werk?

Neem wat tijd voor jezelf en zorg voor een rustige omgeving. Een bodyscan duurt zo’n 10 à 30 minuten en het is voor jezelf prettig om daarna nog even rustig aan te doen of wat op te schrijven. Wij hebben een bodyscan van 20 minuten voor je.

 

Zo start je een bodyscan:

  • Ga liggen op een plek waar je niet gestoord hoeft te worden.

  • Zorg ervoor dat je comfortabel kan liggen of zitten en het voldoende warm hebt; dat kan doormiddel van een kussentje en een dekentje.

  • Leg je armen en handen naast je neer en je benen op de vloer met je voeten naar buiten vallend als een boek.

Klaar om de bodyscan te proberen?

BodyscanAnnemarie
00:00 / 20:32

Klik op 'play' en probeer deze bodyscan eens van 20 minuten om te kijken hoe het je bevalt. En zie wat je tegenkomt. Ontspanning? Onrust? Val je in slaap? Het kan allemaal!

 

Probeer het vooral vaker te doen. In een mindfulness training adviseren ze om 8 weken lang elke dag een bodyscan te doen.

Bodyscan

Merk je dat de bodyscan veel oproept?

Meditatie of mindfulness onder begeleiding oefenen en leren omgaan met nare gevoelens, emoties of gedachtes kan dan helpen. Bij Curefinder vinden we graag een therapeut, coach of arts die voor jou het meest geschikt is om je te begeleiden. Via onderstaande knop wordt je gratis gematcht.

Meer over Annemarie

Ik ben Annemarie, integratief arts en coach-counselor. Ik ben er voor jou als je vastloopt in de reguliere geneeskunde of complementaire zorg. Wanneer je een nieuw perspectief wilt. Ook kan ik je helpen om inzicht te krijgen in wat er regulier én complementair nog mogelijk is voor jou. 

Jarenlang was ik huisarts en behandelde veel patiënten. Maar 10 minuten per patiënt is niet altijd voldoende om mensen te helpen om daadwerkelijk hun klachten op te lossen. Om mensen echt te zien. Ik heb de overstap naar mijn huidige praktijk gemaakt omdat ik wilde kunnen werken vanuit een integrale visie en voldoende tijd wilde hebben per cliënt. Ik help mensen met onbegrepen klachten, chronische pijnklachten, slaapproblemen en mentale klachten. Voel je vitaal en prettig, zonder medicatie.

bottom of page