top of page

Craniosacraal therapie

Een craniosacraal therapeut benadert lichaam en geest als één geheel met het bindweefsel als verbindende factor. Door dit weefsel letterlijk van top tot teen (van voeten tot aan schedel) te volgen, kan gevoeld worden waar het bindweefsel vast zit. En wanneer bindweefsel vast zit, ontstaan er (op termijn) vaak diverse klachten. Daarom kan cranio sacraal voor veel verschillende gezondheidsklachten worden ingezet.

Inhoud:

  • Wat is craniosacraal therapie?

  • Hoe is de kracht van craniosacraal therapie ontdekt?

  • Hoe werkt een behandeling door een craniosacraal therapeut?

  • Bij welke klachten is cranio sacraal geschikt? 

  • Welke opleiding heeft een craniosacraal therapeut gedaan?

  • Wat is het verschil tussen craniosacraal therapie en osteopathie?

Wat is craniosacraal therapie, ook wel cranio sacraal genoemd?

Je centrale zenuwstelsel loopt van je schedel (cranio) tot aan je heiligbeen (sacrum). In het midden daarvan bevindt zich het ‘cerebrospinale vloeistof’. Deze vloeistof heeft een subtiel ritme dat je in je hele lichaam kunt voelen. Dat komt doordat het verbonden is met je bindweefsel en dat bevindt zich overal: al je zenuwen, je organen en je bloedvaten zijn ermee bekleed. 

 

Dit ritme gaat langzamer dan je hartritme en is voor jezelf waarschijnlijk lastig te voelen. Echter, een cranio sacraal therapeut is getraind om hiernaar te luisteren. De therapeut spoort ‘verstoringen’ op in het ritme. 

 

Daar waar het ritme anders is, kan het bindweefsel niet voldoende meebewegen en dat kan problemen geven. Soms zijn die problemen concreet, zoals na een ongeluk. Soms is het ook minder concreet, een verstoord ritme kan namelijk ook zorgen voor emotionele klachten.

 

Als de therapeut een afwijking voelt zal hij of zij er subtiel invloed op uitoefenen, bijvoorbeeld door zachte aanraking en subtiele bewegingen. Zo krijgt je bindweefsel de beweeglijkheid terug en stimuleer je het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Dit kan gepaard gaan met een fysieke of emotionele ontlading.

 

Hoewel de aanraking heel licht is, werkt cranio sacraal therapie vanuit een diep systeem. Vaak zak je tijdens een behandeling naar een niveau van ontspanning, dat te vergelijken met je slaap. Dat is de reden dat therapeuten meestal in stilte werken.

In de meeste gevallen ervaren mensen positieve effecten van osteopathie zoals meer energie, meer beweeglijkheid, helderheid, ruimte, diepe ontspanning, zich lichter voelen, meer contact met het lichaam en het verdwijnen van klachten.

Hoe werkt een behandeling door een cranio sacraal therapeut?

Bij aanvang van de behandeling gaat de therapeut eerst onderzoek doen naar de oorzaak van je klacht. Vaak begint dit met een gesprek en dan volgt het onderzoek van je lichaam. Je ligt op een behandelbank, zodat je volledig kan ontspannen. 

 

Je kunt vaak je kleding gewoon aanhouden, het is wel belangrijk dat het loszittende kleding is. Na het onderzoek gaat de therapeut je behandelen. Hij of zij zal je op verschillende plekken enkele minuten vasthouden, vaak vooral bij je hoofd, nek, voeten, heiligbeen en rondom je wervelkolom. De duur van een sessie is verschillend, ook het aantal keer is afhankelijk van de klacht.

Hoe is cranio sacraal therapie ontdekt?

Cranio sacraal therapie is op een opmerkelijke manier ontdekt. Begin 20ste eeuw kwam osteopathie-student William Sutherland erachter dat de botten van je schedel bewegen. Om dit te bewijzen deed hij allerlei experimenten op zichzelf.

 

Hij zette bijvoorbeeld een houten helm op die hij met riemen vastbond, zodat zijn botten niet meer konden bewegen. Het gevolg was dat hij last kreeg van allerlei vage klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, maar ook spijsverteringsproblemen.

 

Sutherland breidde zijn onderzoek uit door ook het ruggenmerg, het vlies rondom het centrale zenuwstelsel, het hersenruggenmergvloeistof en het heiligbeen onder de loep te nemen. Hij ontdekte dat hij het ritme overal kon voelen en hoe belangrijk dit ritme was. Hij noemde het niet voor niets ‘de levensadem’.

 

Sutherlands nieuwe benadering van de osteopathie werd craniale osteopathie genoemd. Dit was het begin van de ontdekking van cranio sacraal therapie. Het bleek toepasbaar in veel situaties en die vind je hieronder.

Voor welke klachten kan ik bij cranio sacraal terecht?

Cranio sacraal therapie helpt zowel op fysiek als geestelijk niveau, bovendien verbetert het de functie van je zenuwstelsel. Het kan bij veel aandoeningen worden toegepast als ondersteunende, of als losstaande therapie. 

 

Hieronder vind je een kleine greep uit de vele toepassingen. 

 

Je kunt het inzetten bij:

 

·      Psychische klachten, zoals burn-out, stress, depressie, angsten

·      Rug-, schouder- en nekklachten

·      Migraine, hoofdpijn

·      Hooggevoeligheid (HSP)

·      Klachten met de bekken

·      Whiplash

·      Vermoeidheid

·      Chronische pijn

·      Maag- en darmklachten

·      Klachten met de wervelkolom, spieren en gewrichten

·      Slaapproblemen

·      Posttraumatische klachten

Welke opleiding heeft een craniosacraal therapeut gedaan?

De opleiding tot cranio sacraal therapeut is een HBO geaccrediteerde beroepsopleiding van 4 jaar. Als je de juiste vooropleiding hebt gevolgd, kan het ook in drie jaar. Dit heet een HBO plus traject.

 

Tijdens de opleiding tot cranio sacraal therapeut moet de therapeut ook een diploma Medische Basiskennis halen. 

Wat is het verschil tussen cranio sacraal en osteopathie?

Cranio sacraal therapie komt voort uit de osteopathie en daarom hebben deze twee veel van elkaar weg. Net als bij cranio gaat osteopathie er vanuit dat een verminderde beweeglijkheid van je weefsels een nadelig effect kan hebben op je gezondheid. 

 

Een groot verschil tussen de twee therapieën, is de wijze van het voelen. Cranio sacraal gebruikt een minimale druk bij de aanraking, wat heel licht is, je voelt dus bijna niet dat je wordt aangeraakt. Bij osteopathie zijn de manipulaties meestal veel krachtiger. 

Vind een craniosacraal therapeut

Heb je het idee dat cranio sacraal wel iets voor jou is? Kijk vooral ook eens naar de specialisten op Curefinder.nl, er komen steeds meer cranio sacraal therapeuten bij. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Wij helpen je graag!

Wil je graag geholpen worden in je zoektocht naar een goede cranio sacraal?
Bekijk dan hier onze specialisten of laat je matchen via onderstaande button.
We helpen je met alle liefde.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page