top of page
Piet Leunis

Piet Leunis

Shiatsu therapeut

Locatie:

Utrecht, Pijlsweerd

Mijn specialisatie(s):

Mentale klachten, Emotionele disbalans, Stress / burn-out, Slaapproblemen, Migraine, Chronische pijn, Onverklaarde klachten

Specialisme

Ik heb me vanaf het begin in mijn praktijk gericht op mentale en emotionele klachten en psychische gevoeligheid en daardoor op dat terrein veel ervaring opgebouwd.

Ik richt me op mentale en emotionele klachten (trauma-gerelateerd) en psychische gevoeligheid. Dat kan zijn als je niet lekker in je vel zit of al langer serieuze klachten hebt. Het kan zijn dat praattherapie al dan niet bij jou werkt. Shiatsu is een mooie aanvulling op therapie bij een psycholoog of begeleiding van een coach.

Het kan zijn dat je veel piekert, moeilijk kan ontspannen, boos en gefrustreerd bent, neerslachtig, angstig of verdrietig. Heel moe bent of niet goed kan slapen (slaapproblemen, slapeloosheid). Je bent continu emotioneel of kan je emoties juist niet uiten.

Klachten ontstaan als lichaam en mind zich onvoldoende aan externe invloeden kunnen aanpassen. Dat gebeurt bij een burn-out, door langdurende stress en na bijvoorbeeld heftige gebeurtenissen als kind of later in je leven Je bent uit balans en shiatsu helpt die balans te herstellen.

Door mentaal en psychisch lijden kunnen op termijn ook fysieke klachten ontstaan als fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom (PDS), migraine en chronische vermoeidheid. Ook daarbij kan shiatsu de klachten verminderen.

Vrouwengezondheid is niet hetzelfde als mannengezondheid. Ik heb relatief veel vouwen onder mijn cliënten en ik ondersteun hen ook bij PMS klachten, overgang en zwangerschap.

Over mij

Toen ik in de leeftijd kwam dat pensionering in zicht kwam, kon ik mij niet voorstellen echt met werken te stoppen. Ook wilde ik de vele contacten met mensen voor geen goud missen. Eerder had ik een mindfullness cursus gevolgd en ben daarna en doe nog steeds yin yoga. Ook daar wordt aandacht besteed aan de energie in de meridianen, zoals dat ook bij shiatsu gebeurt.

Vandaar dat de 4 jarige Iokai shiatsu opleiding (op HBO nivo) mij aantrok en me liet ontdekken wat er nog meer in mij zit. Ik heb de opleiding afgesloten met een case study over slapeloosheid bij mentale klachten.

Voor mij is de relatie met de cliënt het belangrijkst. Deze moet zich gezien en gehoord voelen.

Ik heb van nature warme handen, wat bij de aanraking aangenaam aanvoelt. Mijn aanraking is licht, omdat dat voor mij voldoende is om de energie in de persoon te voelen en in beweging te brengen.

PRAKTIJK
Mijn praktijkruimte is in een pand uit 1875, op de zolderverdieping, dicht bij het centrum van Utrecht. Rondom het huis zijn bomen en je hoort tijdens de behandeling de vogels fluiten. Alleen dat al geeft rust. De behandelruimte is licht en 'cozy' door het vele hout.

De ruimte heeft vloerbedekking en zowel het gesprek vooraf als de behandeling, meestal liggend, vindt plaats op een 'futon', zoals deze dikke mat in Japan wordt genoemd. Voor de hygiëne krijg je een papieren wegwerphanddoek onder je hoofd.

Tussen de behandelingen door hou ik een half uur ruimte, zodat ik de ruimte kan ventileren en zonodig de behandeling wat kan laten uitlopen.

Methode

Shiatsu is een manuele therapie uit Japan, waarbij met vingerdruk de energie in het lichaam in beweging en in balans wordt gebracht. De achtergrond van shiatsu is net als die van acupunctuur de Traditionele Chinese geneeskunde. Die gaat er vanuit dat als de energie in het lichaam niet in balans is dit samen gaat met fysieke of mentale klachten. De behandeling versterkt het zelfhelende vermogen waardoor klachten verminderen.

Cliënten kunnen hun kleding aan houden, want de energie kan ik daar doorheen voelen en in beweging brengen.

De sessie begint met een kort gesprek over de klachten en daarna doe ik een energetische diagnose door het aanraken van bepaalde zones (meestal op de rug) waardoor ik een indruk krijg welke onbalans in energie met de klachten kan samenhangen. Tijdens de behandeling, die meestal liggend op de buik of rug gebeurt, ga ik met mijn duimen de meridianen (waardoor de energie stroomt) af om waar nodig de doorstroming te stimuleren. De behandeling werkt rustgevend en ontspannend.

Als het passend is geef ik oefeningen mee (die we eerst samen doen). Hetzij meridiaan strekkingen of oefeningen om bijvoorbeeld beter te aarden.

Na elke behandeling ontvangt de cliënt een korte vragenlijst over de ervaring bij de behandeling en wat er hierna met betrekking tot de klachten merkbaar was. Hier wordt bij een vervolgbehandeling op ingegaan.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klachten, maar met 3 à 4 behandelingen moet een positief effect merkbaar zijn. Cliënten die dit wensen komen om de 4 weken terug voor een preventieve behandeling.

Tarieven

Als men twijfelt of een behandeling zin heeft of hier meer over wilt horen kan er vooraf telefonisch een gesprek plaatsvinden.

Een sessie bestaat uit een gesprek, een energetische diagnose en een behandeling, samen één uur.
- Als men aanvullend verzekerd is kost een sessie 60 euro. Voor niet verzekerden en jongeren heb ik een gereduceerd tarief.
- Cliënten die niet verzekerd zijn, kunnen een pakket van 3 behandelingen nemen voor 120 euro, of beginnen met 1 behandeling voor 50 euro en daarna met bijbetaling van 70 euro nog twee vervolgbehandelingen nemen.
- Jongeren tot 26 jaar die niet verzekerd zijn kunnen een pakket van 3 behandelingen nemen voor 75 euro, of beginnen met 1 behandeling voor 35 euro en daarna met bijbetaling van 40 euro nog twee vervolgbehandelingen nemen.

Diploma's

- Iokai Meridiaan Shiatsutherapeut - Beroepsopleiding Iokai Shiatsu - 4 jarig (2013-2018) HBO geaccrediteerd

Bij en nascholing waaronder:
- Shiatsu & Insonnia - Mike Mandle - Shiatsu nascholing (2019)
- Workshop Voorbij woorden, Lichaamsbewustzijn, ritme en spel - Licia Sky - Uitgeverij Mens (2019)
- Hoogsensitiviteit bij volwassenen - Con Amore (2020)
- Vermoeidheid, alles is energie - Con Amore (2020)
- Supporting pregnancy with massage, shiatsu and more - Suzanne Yales - Wellmother (2021)
- Revolutionize Healing from Traumatic Stress - Alaine Duncan - TCM Academy (2021)
- Mind and Psyche in Chinese Medicine - TCM Academy (2021)
- Ons zevende zintuig - Con Amore (2021)
- De polyvagaaltheorie in therapie - Dep Dana - Uitgeverij Mens (2021)

Ben jij er klaar voor om aan je gezondheid te werken?

bottom of page