top of page
Melianthe Nicolai

Melianthe Nicolai

Uroloog, leefstijlarts

Locatie:

Bilthoven, Online, Regio Utrecht

Mijn specialisatie(s):

Buikklachten, Seksuologische klachten, Urologische klachten, Leefstijl

Specialisme

Ik ben uroloog met als aandachtsgebied de medische seksuologie en de leer over geslachtshormonen. Ik onderscheid mij van mijn vakgenoten door heel breed te kijken en aandacht te hebben voor leefstijlfactoren die enorm van invloed kunnen zijn.

Ik kan je goed helpen met:
- plasklachten
- terugkerende blaasontstekingen
- erectiestoornissen
- orgasmestoornissen
- pijn bij vrijen
- pijn in het bekken/de balzak
- mannelijke verminderde vruchtbaarheid

Over mij

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in het zorgen voor anderen en in het bespreken van taboe onderwerpen (zoals seks). Juist de zaken waar mensen moeilijk over praten vind ik interessant om het over te hebben, want die zaken zijn vaak heel belangrijk voor de kwaliteit van het leven.
Na het behalen van het arts examen ben ik onderzoek gaan doen bij dr Elzevier in het LUMC, een pionier op het bespreekbaar maken van de onderwerpen seksualiteit en intimiteit in de spreekkamer. Ik heb een proefschrift geschreven over de samenhang tussen hart- en vaatziekten en seksuele problemen (ten gevolge van de ziekte en van de medicatie). Na mijn promotie ben ik onderzoek blijven doen op het raakvlak tussen verschillende chronische ziekten, kanker en de seksuele- en intimiteitsproblematiek die daarbij komt kijken.
Verder ben ik naast mijn opleiding altijd bezig geweest met sport- en leefstijlgeneeskunde.
Inmiddels ben ik uroloog en heb ik naast mijn werkzaamheden in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (waar ik het spreekuur seksualiteit na kanker run en een onderzoekslijn heb op dat gebied), mijn eigen praktijk geopend.

PRAKTIJK
Link2Care Clinics is klein ziekenhuisje eigenlijk, mooi gelegen in het groen, modern, nieuw en licht.
De behandelruimten zijn licht en ruimtelijk en totaal anders dan die in een ziekenhuis.
Patiënten kunnen binnen enkele dagen terecht en alle onderzoeken en het bespreken van de resultaten kunnen op dezelfde dag plaatsvinden.
In de fijne en rustige omgeving kan ik mijn patiënten helpen met hun urologische problemen én kan ik de tijd kan nemen om over de rest van iemands gezondheid en leefstijl te praten. Dit maakt het werk veel leuker en op deze manier is het mogelijk om de klachten te behandelen met oog voor de patiënt als geheel. Daarbij geef ik altijd op maat gemaakte leefstijladviezen. Zo is het mogelijk tot duurzame oplossingen te komen én nieuwe klachten voor in de toekomst voor die patiënt te voorkomen.

Methode

Reguliere urologische consulten en behandelingen vinden bij mij plaats in een meer persoonlijke setting. Afhankelijk van de problemen waar iemand voor komt zijn er een aantal onderzoeken en vragenlijsten die moeten worden gedaan (alles op dezelfde dag). Ook beeldvorming zoals CT/MRI scans kunnen vaak meteen gedaan worden.
Uit de kleren hoeft bijna nooit, tenzij de blaas of de prostaat moet worden onderzocht. Dat is helemaal afhankelijk van waar de patiënt voor komt.

Tarieven

In eerste instantie worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar.
Kosten voor oplossen van urologische klachten worden altijd vergoed.
Bij seksuologische klachten, als er meer tijd dan 30 minuten nodig blijkt te zijn, dan worden de vervolgconsulten helaas niet meer vergoed. Ook voor uitgebreide leefstijladviezen is er nog geen vergoedingssysteem.
Kosten van een los consult zijn €220,- per half uur.

Diploma's

- Artsexamen, Leids Universitair Medisch Centrum, 2011
- Proefschrift (PhD, doctor), Universiteit Leiden, 2014
- Opleiding tot Uroloog, LUMC, Haga ziekenhuis, St Antonius Ziekenhuis differentiatie seksuologie en andrologie, 2014-2020

Ben jij er klaar voor om aan je gezondheid te werken?

bottom of page