top of page
Lucian van Ingen

Lucian van Ingen

Orthomoleculair (kPNI) darmtherapeut & gezondheidspsycholoog

Locatie:

Haarlem, Regio Amsterdam, Online

Mijn specialisatie(s):

Buikklachten, Huidklachten, Onverklaarde klachten (SOLK), Microbioom

Specialisme

Hieronder zie je verschillende gezondheidsklachten die verholpen kunnen worden wanneer je darmen weer optimaal functioneren. Ook veel vage klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, wisselende ontlasting of pijnklachten kunnen verholpen worden.

• Prikkelbare Darm Syndroom
• Maagklachten en brandend maagzuur
• Ziekte van Crohn
• Wisselende ontlasting en obstipatie
• Overgewicht
• Burn-out
• Opgeblazen buik
• Darm- en maagklachten, buikpijn
• Coeliakie
• Huidklachten, eczeem
• Diabetes
• ADHD
• Reumatische klachten
• Vermoeidheid
• Auto-immuun gerelateerde klachten
• Voedingsintolerantie en allergie

Mijn specialisme is darmgerelateerde klachten. Ik werk met persoonlijke voedingsadviezen, supplementen, kruiden en (darmmicrobioom)onderzoeken om voor iedereen een plan op maat te maken.

Over mij

Ik wil jou helpen om elke dag fit en energiek te zijn. Ik geloof dat iedereen elke dag gezond en vitaal kan zijn. Of je nu al jaren last hebt van je darmen, of tijdelijke symptomen hebt, het is altijd mogelijk om grip te krijgen op jouw gezondheid. Ik bereik dit met een persoonlijke aanpak en laboratoriumonderzoek, zodat ik de juiste tips kan geven over voeding, leefstijl en supplementen. Wij gaan samen aan de slag om jouw darmen en gezondheid weer in balans te brengen.

Gezondheid en vitaliteit hebben altijd een belangrijke plaats gehad in mijn leven. Na jarenlang judo op hoog niveau beoefend te hebben, heb ik mijn interesse voor mentale gezondheid en individuele coaching hier verder ontwikkeld met de opleidingen Academie voor Lichamelijke Opvoeding en de universitaire opleiding Gedrag en gezondheidspsychologie.
Het lesgeven op MBO en HBO was erg leuk, maar ik wilde nog meer betekenen door individueel te coachen op het gebied van voeding en leefstijl.

In de praktijk merkte ik al snel dat darmgezondheid ontzettend belangrijk is. Ik denk ook dat gezondheid voor een groot gedeelte begint in de darmen. Voedingsstoffen, bacteriën, virussen en andere beestjes komen allemaal binnen via het darmstelsel waar deze worden verteerd of onschadelijk gemaakt. Wanneer het verteringssysteem zijn taken niet goed kan uitvoeren zie je een toename van verschillende darmgerelateerde klachten.

Graag help ik jou om blijvend gezond te zijn.

PRAKTIJK
Mijn praktijk is gevestigd in een holistisch gezondheidscentrum in Haarlem. Hier werk ik samen met verschillende complementaire therapeuten. Ook ben ik beschikbaar voor online consults.

Methode

Naast voeding is het belangrijk om aandacht te besteden aan de andere leefstijlthema's zoals stress, sociale contacten, mentale gezondheid, slaap en beweging. Wil je helemaal klachtenvrij zijn, dan moet je werken aan een langdurige gezonde leefstijl. Maak keuzes die haalbaar zijn, waar jij je goed bij voelt en die het beste passen bij jouw lichaam. Iedereen is anders en heeft een andere aanpak nodig. Een plan op maat is dus belangrijk met de juiste tips en begeleiding.

HET BEHANDELTRAJECT VOOR DARMTHERAPIE

Voorbereiding:
Voorafgaand aan het eerste consult ontvang je een uitgebreide vragenlijst en het verzoek een voedingsdagboek bij te houden gedurende één week. Door de antwoorden kan ik een goed beeld krijgen van de darmklachten en hoe we dit kunnen verhelpen. Het intakeformulier vormt de basis van het intakeconsult.

Intake consult (60-90 minuten):
In het eerste consult nemen wij door welke voeding momenteel genuttigd wordt en welke (darm)klachten er op dit moment zijn. Hierdoor kan je gericht geholpen worden met je (darm)klachten en eventuele vragen. Aan de hand van de intake zal er worden gekeken wat de beste behandeling is. Je kunt gerust ook andere informatie meenemen over je gezondheidstoestand, zoals testuitslagen van de huisarts of eerdere behandelplannen. Deze informatie zorgt voor een completer beeld van jouw darmgezondheid. Tijdens het intakeconsult krijg je een eerste advies en maken we een plan van aanpak om aan de slag te gaan met jouw gezondheid. Stapsgewijs gaan we aan de slag om je darmen weer te optimaliseren en (darm)klachten te verhelpen.

Vervolg consults (30 of 60 minuten):
Aan de hand van deze informatie gaan we in vier stappen aan de slag om jouw darmklachten te verhelpen. Gemiddeld neemt een behandeltraject drie tot vijf consulten in beslag.


4 STAPPEN VOOR OPTIMALE DARMGEZONDHEID
Stap 1: gezonde voeding en leefstijl als basis:
Je leert hoe het spijsverteringsstelsel werkt en wat de oorzaken van je gezondheidsklachten kunnen zijn. Je ontdekt welke voedingsstoffen je darmen prikkelen en welke voedingsstoffen bijdragen aan het herstel. In de eerste fase van het therapieplan wordt de basis gelegd. De duur van deze fase is afhankelijk van de klachten. De basis voor langdurige vitaliteit is een gezond voedings- en leefstijlpatroon.

Stap 2: ondersteunen darmen en verteringsstelsel:
In de tweede fase gaan we aan de slag om de spijsvertering te ondersteunen. Nutriënten, vezels, vitaminen, mineralen en enzymen kunnen een groot verschil maken in het goed functioneren van het spijsverteringskanaal. Je zult merken dat voedsel beter verteerd wordt en het lichaam meer tot rust komt.

Stap 3: reduceren en reinigen:
Nu je lichaam de juiste voeding binnenkrijgt en een leefstijl heeft die bevorderlijk is voor de gezondheid, wordt de darmflora in balans gebracht. De derde fase bestaat uit het reduceren van pathogenen (schimmels, parasieten en gisten) en onwenselijke bacteriën. Wanneer pathogenen in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, is dit stimulerend voor de gezondheid. Echter, wanneer er een overgroei is van bepaalde pathogenen kan dit darmklachten in de hand werken. In deze fase wordt het spijsverteringsstelsel en darmmicrobioom op een natuurlijke manier in evenwicht gebracht.

Stap 4: Onderhouden voor langdurige gezondheid:
In de vierde fase wordt het darmmicrobioom ondersteund zodat er langdurig herstel kan optreden. De nadruk ligt dus op stabilisatie van het gehele spijsverteringsstelsel zodat deze voor de rest van je leven gezond is. Als je jouw darmen gezond wilt houden voor de toekomst moet je hierin investeren. Dit zal zich terugbetalen in een overdaad aan energie en vitaliteit.

Tarieven

Een gratis 15 minuten telefonisch kennismakingsgesprek is mogelijk.

Intake consult / 90 minuten: 110 euro
Incl. therapieplan, voorbereiding en uitleg onderzoeken.

Consult / 60 minuten: 89 euro
Bespreken van voortgang en bijstellen therapieplan.

Consult kort / 30 minuten: 49 euro
Bespreken van voortgang.

VERGOEDING ZORGVERZEKERING
Ik ben aangesloten bij de MBOG. Fysieke en online consulten worden vergoed. Bij de meeste zorgverzekeraars krijg je een vergoeding tussen de 30-45 euro per behandeling. Raadpleeg alsjeblieft de zorgpolis om te kunnen vaststellen of de zorgverzekeraar orthomoleculaire therapie dekt en welke voorwaarden er gelden. Orthomoleculaire therapie valt niet onder het eigen risico van de basisverzekering.

Annuleringsvoorwaarden: kostenloos 48 uur van tevoren.

Diploma's

MSc Gedrag- en gezondheidspsychologie (Universiteit van Amsterdam)*
Academie voor Lichamelijke Opvoeding*
Opleiding darmtherapie (Sanitas Humanus)
Opleiding medische basis kennis (Total Health)*
Opleiding orthomoleculair epigenetisch voedingstherapeut (Ortho Health Foundation)*

Aanvullend:
Masterclass darmmicrobioom niveau 3 (Medivere)
Cursus KPNI: optimaliseren van (sport)prestaties (KPNI Belgium)
Sportcongres KPNI: maak sporters nog beter (KPNI Belgium)
Masterclass huidklachten en het darmmicrobioom (Medivere)
Masterclass darmontstekingen (Sanitas Humanus)
Masterclass darmgerelateerde klachten bij kinderen (Medivere)
Masterclass darmmicrobioom en diagnostiek (Medivere)

*(Post)HBO-geaccrediteerde opleiding, of hoger.

Ben jij er klaar voor om aan je gezondheid te werken?

bottom of page