top of page
Ernestine de Groot

Ernestine de Groot

Arts Integrative Medicine en Leefstijl

Locatie:

Utrecht, Zeist, Online, Regio Utrecht

Mijn specialisatie(s):

(Onverklaarde) fysieke klachten, Leefstijl, Buikklachten, Stress en burn-out

Specialisme

- psychosomatiek
- SOLK / ALK
- functionele klachten
- onbegrepen klachten

SYMPTOMEN
Wat als jouw klachten helemaal niet zo onverklaarbaar zijn als je verteld is?!

Herken jij je in de volgende situatie?
Loop je al lange tijd rond met klachten en krijg je steeds te horen dat er niets te vinden is? Word je verteld dat het waarschijnlijk stress is of ''tussen je oren'' zit? Ben je al jaren op zoek naar een verklaring voor je klachten en blijf je van de ene naar de andere behandeling gaan, zonder blijvend resultaat?

Denk aan klachten zoals:
- vermoeidheid
- fibromyalgie
- prikkelbaar darm syndroom (PDS)
- chronische pijn
- 'niet lekker in je vel zitten'
- 'burn-out'
- vaak ziek zijn en moeilijk opknappen

Ik werk op het gebied van (hechtings-)trauma, psychotherapie, lichaamsgericht werken, ACT en psychologie.

Over mij

Tijdens mijn studie geneeskunde was ik totaal gefascineerd door de werking van het lichaam. Zo complex en alles bleek met elkaar verbonden – alsof er over was nagedacht.

Naarmate ik verder kwam, werd deze natuurlijke verbinding steeds verder opgeknipt in delen; lichaam versus geest, hart versus longen, immuunsysteem versus hormoonsysteem. Voor ieder deel een aparte arts en altijd op zoek naar ziekte en wat er mis is. Het viel me steeds meer op hoeveel mensen ik zag met klachten die niet op te knippen zijn. Klachten die we niet konden verklaren vanuit dit model van het lichaam als machine met diverse onderdelen. Hoewel deze manier van kijken ook van waarde kan zijn, voelde het voor mij beperkt en incompleet.

Daarnaast heb ik mijn eigen persoonlijke traject gelopen op het gebied van hechting, het herkennen en lichamelijk ervaren van emoties en een toename van bewustzijn. Deze combinatie maakt dat ik inmiddels door middel van ervaring en opleiding goed ben in het herkennen van problemen op deze gebieden en het verbinden hiervan met ons fysieke lichaam.

Gedreven door persoonlijke ervaringen en een wens tot het begrijpen van een groter geheel heb ik het ziekenhuis verlaten en ben me gaan verdiepen in geneeskunde in de volle breedte. Regulier, complementair, Oosters, Westers en alles daartussenin. En wat blijkt? Er is een veelomvattender verhaal dat geheel aansluit bij wat ik in de praktijk zie en heb ervaren in mijn eigen leven. Een volledige visie op gezondheid.

Deze inzichten waren een feest van herkenning op mijn zoektocht naar verbinding. Mijn werk is nu mijn passie geworden. Samen met de ander ben ik op zoek naar het grotere plaatje, de rode draad vinden, verbanden leggen en weer beweging krijgen in vastgelopen systemen.

PRAKTIJK
- maandagen: gedeelde praktijk in het centrum van Utrecht. Het is er licht, er zijn kundige en vriendelijke collega's en een prettige sfeer. Ook delen we de brede visie op gezondheid en er zijn daardoor ook meteen goede wederzijdse doorverwijsmogelijkheden.
- donderdagen: rustige praktijkruimte in een woonwijk in Zeist.

Online consulten zijn eventueel mogelijk, maar live werkt beter om echt contact te maken en tot de kern te kunnen komen en heeft daarom mijn grote voorkeur.

Methode

Het is mijn passie met een brede blik naar de mens als geheel te kijken, vanaf het moment van conceptie tot nu.

Dit doe ik in een breed consult waarin we samen op zoek gaan naar de rode draad in jouw verhaal. Tijdens dit consult nemen we de tijd om vanuit verschillende hoeken jouw klachten te onderzoeken:
- Ik kijk mee naar de medische kant van de klachten, wat er al is onderzocht en/of dit nog verder aandacht nodig heeft.
- Ik vraag naar je leefstijl, voeding, slapen, medicatie etc.
- Ook maken we een tijdbalk met je levensloop van nul tot nu en kijken we naar je gezondheid in de diverse levensfasen. Ik betrek hierin alle factoren die van invloed zijn op jouw gezondheid.

Als we het verhaal helder hebben, kijken we samen welke methoden of behandelingen er zijn die bij jou passen en bijdragen aan herstel van je balans. Omdat ik al jarenlang met onbegrepen klachten werk en zelf vele behandelingen heb onderzocht, kan ik je goed wegwijs maken in het aanbod van vele behandelingen, regulier én complementair.

Ook heb ik over de jaren vele opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van (hechtings-)trauma, psychotherapie, lichaamsgericht werken, ACT en psychologie. Afhankelijk van jouw klachten en de factoren die we vinden, kan ik deze technieken inzetten om je zelfgenezend vermogen weer in beweging te krijgen. Mijn begeleiding is in principe kort maar krachtig. Ik kijk en denk met je mee, benoem de kernpunten, we gaan aan de slag en je pakt het zelf weer op. Alles gericht op groei en toename van bewustzijn.

Daarnaast heb ik een uitgebreid netwerk van kundige collega´s en kan ik je doorverwijzen naar een specifieke therapie indien nodig of gewenst.

Omdat ieder persoon en elk verhaal uniek is, is de duur van het consult afhankelijk van wat we tegenkomen in het gesprek. Meestal duurt een eerste consult ongeveer 1,5 uur. Aan het einde hiervan heb je een helder beeld van wat er bij jou speelt en een plan van aanpak hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Dit kan betekenen dat je zelf weer verder kunt dat ik je een aanvullende behandeling adviseer bij een collega of dat je nog enkele keren bij mij komt voor een vervolgbehandeling of vervolggesprek.

Tarieven

Gratis telefonisch kennismakingsgesprek van 15 minuten.

Een breed consult bestaat uit:
- een korte telefonische kennismaking,
- eventueel dossieronderzoek van de gegevens die je me toestuurt.
- een uitgebreid consult van ongeveer 1,5 uur. De duur hangt af van wat we tegenkomen tijdens het consult over je klachten, gezondheid en levensloop.

Aan het einde heb je een helder beeld van jouw klachten, de factoren die hiermee samenhangen en een passend advies hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Soms is er al in het eerste gesprek ruimte voor enkele ervaringsoefeningen en kun je daarna zelf weer verder.

Een breed consult kost 150 euro, onafhankelijk van de duur, incl. telefonische kennismaking.
Een vervolgconsult duurt ongeveer een uur en kost 95 euro.

Mocht dit buiten je financiële mogelijkheden liggen, neem dan contact met me op en we kijken samen wat ik voor je kan betekenen.

Diploma's

- 2020-2021 Verdiepingsopleiding, Academy for Integrative Medicine, Opleidingsinstituut voor integrale geneeskunde in Nederland *
- 2020 Nascholing microbioom, Vereniging Arts en Leefstijl *
- 2019 Sensorimotor psychotherapy for the treatment of trauma (I), Sensorimotor Psychotherapy Institute *
- 2018 Cursus LMBT, Altrecht Eikenboom *
- 2017 Cursus ACT, Altrecht Eikenboom *
- 2016 & 2017 Workshop & Supervisie traumaopstellingen volgens Frans Ruppert (IoPT)
- 2016 & 2017 Congres Trauma en Gehechtheid & Traumasporen, Integreren van lichaam, brein en geest bij traumabehandeling *
- 2015 Training Het Weerbare Kind door Maggi Kline: Lichaamsgerichte traumatherapie bij kinderen *
- 2015 Workshop Wim Hoff methode
- 2014 Mindfullness training
- 2011 Cursus Hypnotherapie, Academie voor Psychotherapie, Amsterdam
- 2010 - 2014 SEH-arts KNMG (afgerond), St. Antoniusziekenhuis, Nieuwegein *

* dit zijn meerjarige opleidingen die HBO-geaccrediteerd zijn.

Ben jij er klaar voor om aan je gezondheid te werken?

bottom of page