top of page
Claudia Faber-Botermans

Claudia Faber-Botermans

Arts voor ​Integrale- en ​leefstijl​geneeskunde​

Locatie:

Bennekom, Ede, Online

Mijn specialisatie(s):

Buikklachten, Vitamine B12 en foliumzuur tekort, Kindergezondheid

Specialisme

- kindergezondheid
- gedragsproblemen bij kinderen
- vitamine B12 en foliumzuur tekort
- stress & burn-out
- onverklaarbare klachten
- leefstijlverandering
- buikklachten, buikpijn
- zingeving

Voor wie:
In de afgelopen jaren vonden mensen met een zeer divers klachtenpatroon de weg naar mijn spreekuur. Vertrekpunt in mijn benaderingswijze is niet zozeer het stellen van een diagnose (welke ziekte past bij jouw klachten), maar vooral het in kaart brengen van jouw individuele klachtenpatroon in relatie tot je leefstijl. Hierbij kun je onder meer denken aan voeding, beweging, ontspanning en sociale factoren. Samen kijken we hoe je de balans in deze leefstijlfactoren kunt herstellen en behouden. Vaak geeft een nieuwe balans al verlichting van je klachten.

Divers klachtenpatroon:
Omdat het klachtenpatroon en de disbalans in leefstijlfactoren bij elk persoon uniek zijn, is er maatwerk nodig. Het voegt daarom weinig toe om een opsomming te geven van klachten en ziekten die positief beïnvloed kunnen worden met mijn benaderingswijze.
Om je toch een idee te geven, volgen hieronder enkele algemene vragen:

SYMPTOMEN
Herken je jezelf of je kind in (één van) deze vragen?
- Voel je je al tijden moe en weet je niet waarom?
- Heb je al langer klachten waarvoor je verschillende specialisten hebt bezocht zonder bevredigend resultaat?
- Vallen jouw klachten in de groep ‘onbegrepen klachten’?
- Heb je te horen gekregen: “Leer er maar mee leven”?
- Ondervind je bijwerkingen van medicatie en ben je op zoek naar mogelijkheden om je gezondheid te optimaliseren, zodat de medicatie op een verantwoorde manier kan worden afgebouwd?
- Heb je het gevoel dat jouw kind niet tot bloei komt? Signaleer je klachten op lichamelijk en/of mentaal niveau?
- Wil je graag gezonder leven, maar brengen alle verschillende mediaberichten je in verwarring?
- Of… voel je je gezond en wil je tips hoe je dit zo kunt houden?

Herken je jezelf niet in deze vragen, maar heb je wel klachten waarvoor je graag hulp wilt? Neem gerust contact met me op!

Over mij

Mijn naam is Claudia Faber-Botermans (1978) en ik woon en werk in Bennekom, aan de rand van de Veluwe. Samen met mijn man, dochter, zoontje en onze labradoodle.

Door mijn ervaringen als kind bij de huisarts en in het ziekenhuis kreeg ik al jong interesse in de zorg. Op de middelbare school gaf een biologielerares me het laatste zetje. Zij gaf me boeken over de werking (fysiologie) van het menselijk lichaam: wow, wat is dat een complex geheel! Vanaf dat moment wist ik het zeker: ik word arts!

In 1999 mocht ik starten met de opleiding Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Alles vond ik interessant, maar het mooiste was de verpleegstage. Tijdens die stage ervaarde ik hoe betekenisvol het voor mensen is als je er gewoon voor hen kunt zijn in alledaagse dingen zoals praten, wandelen, zingen of een puzzel maken.

Na mijn afstuderen als arts en het werken als arts-assistent in verschillende vakgebieden, werd ik aangenomen voor de opleiding tot huisarts. Opnieuw een prachtig vak! Maar ik miste de ruimte om er voldoende te kunnen ‘zijn’ voor mijn patiënten. Vanuit deze wens én de wens om de oorsprong van de klacht(en) op te sporen, ben ik mijn blik gaan verbreden. Ik heb meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek naar bestaande en nieuwe medicijnen. Ook volgde ik verschillende opleidingen op het gebied van leefstijlgeneeskunde, preventieve geneeskunde, coaching, natuurgeneeswijzen, voeding, orthomoleculaire therapie, detox/ontgiften, darmtherapie en neuraaltherapie. Hierdoor heb ik meer inzicht gekregen in het hoe en waarom van het ontstaan van (chronische) klachten en ziekten, en in de kracht van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

En verder:
Bij praktijk Slunterzicht in Ede werkte ik samen met een ervaren arts voor natuur- en leefstijlgeneeskunde. Na drie jaar besloot ik om mijn kennis, ervaring en visie in te zetten binnen een eigen praktijk. Eerst in Bussum, en sinds begin 2020 vanuit mijn woonplaats Bennekom. Een praktijk waar reguliere en aanvullende geneeswijzen samenkomen – ook wel integrale geneeswijzen genoemd. Met als doel de balans in leefstijl en gezondheid te herstellen en te behouden. En daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.


MIJN PRAKIJK
Graag ontmoet ik jou persoonlijk, in mijn praktijk in Bennekom of tijdens een wandelconsult (heerlijk buiten in de natuur).

Past dit niet bij jou? Of is het niet mogelijk? Je kunt bij mij ook terecht voor:
- Consulten via beeldbellen
- Telefonische consulten

Methode

Ik werk vanuit een aantal basisprincipes en begrippen om (weer) in balans te komen:
- Positieve Gezondheid
- Klacht als signaal
- Integrale geneeskunde
- Leefstijlgeneeskunde
- Zelfherstellend vermogen
- In balans
- Positieve Gezondheid

Het startpunt van mijn benaderingswijze is steeds het begrip ‘positieve gezondheid’, waarbij de nadruk niet ligt op één enkele klacht, maar op je welzijn als geheel om (weer) in balans te komen.
"Positieve Gezondheid kent 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, spirituele/existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren."

Mijn consults zijn geschikt voor iedereen die graag op een positieve manier werkt aan zijn gezondheid en daarbij medische begeleiding wil van een ervaren arts en coach.


MIJN WERKWIJZE

We starten altijd eerst met een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek (30 min).
Je kunt je vragen stellen en ik hoor graag waar je naar op zoek bent. We kijken samen of we bij elkaar zouden passen en welk traject het meest geschikt is voor jou.
Het kan zijn dat ik je niet kan bieden wat je zoekt. Mocht dat zo zijn dan bespreek ik dat met je en zal ik je eventueel verwijzen naar een van mijn collega’s.

Er zijn twee fases: de intakefase en de vervolgfase.

INTAKEFASE
Kennis maken, informatie verzamelen, persoonlijk plan.

Binnen de intakefase heb je de keuze uit 2 trajecten:

TRAJECT 1: LEEFSTIJL IN BALANS
In dit traject brengen we je huidige leefstijl in kaart en onderzoeken we wat je wensen en doelen zijn om je gezondheid via een gezonde leefstijl positief te beïnvloeden.

Tijdens de eerst 2 gesprekken van ongeveer 45-60 min. leren we elkaar beter kennen:
- Wie ben je?
- Wat is voor jou belangrijk?
- Waar loop je tegenaan?
- En wat zou je anders willen?

Samen gaan we deze vragen verder onderzoeken. Ondersteunend daarbij zijn vragenlijsten en een leefstijldagboek die je van te voren invult. Naast mijn eigen vragenlijsten maak ik ook gebruik van de vragenlijst ‘Mijn Positieve Gezondheid’ van het institute for Positive Health.

Ook is het mogelijk om via bloedonderzoek je gezondheid verder in kaart te brengen. De kosten voor dit bloedonderzoek betaal je zelf direct aan het laboratorium. De uitslag wordt naar mij gestuurd. Ik beoordeel de uitslag en neem deze mee in mijn persoonlijke adviezen voor jou.

In ons 3e gesprek vatten we alles samen:
- Je krijgt een helder beeld van je huidige leefstijl en die gebieden waar je je gezondheid positief kunt beïnvloeden.
- Je krijgt persoonlijke adviezen op de voor jou belangrijke gezondheidsthema’s, zoals voeding, bewegen, slapen, ontspannen, balans werken-leven etc.
- Aan de hand van jouw persoonlijke doelen stellen we samen een plan op. Hiermee ga je vervolgens zelf aan de slag.

Na dit derde consult kan je losse vervolgconsulten aanvragen van 30-60 min voor verdere begeleiding en coaching.


TRAJECT 2: LEEFSTIJL IN BALANS EXTRA

Heb je een uitgebreide medische voorgeschiedenis en/of heb je op dit moment klachten die je dagelijks leven beïnvloeden? Dan is dit het beste traject voor jou.

Het bevat de zelfde elementen als het basistraject, aangevuld met:
- 2 Extra consulten
- Uitgebreide vragenlijst over je medische voorgeschiedenis
- Zo nodig analyse van je medische dossier (huisarts, specialist, therapeuten)
- Zo nodig vragen we aanvullend onderzoek aan, zoals microbioom onderzoek. Zie voor meer informatie de website van het Microbiome Center .

DE VERVOLGFASE
Zelf aan de slag met je leefstijl, coaching en medische begeleiding.

In deze fase ga je zelf aan de slag met je persoonlijke leefstijlplan. Voor verdere begeleiding en coaching kan je natuurlijk bij mij terecht! Tijdens een vervolgconsult evalueren we het verloop van de voorgestelde leefstijlaanpassingen en het effect ervan op je klachten. Hierbij houden we steeds de door jou geformuleerde doelen in het oog. Zo nodig stellen we je behandelplan bij, vullen we het aan en/of adviseer ik aanvullende behandelingen/therapieën.
Hierbij werk ik ook graag samen met collega’s en therapeuten, afhankelijk van de zorg en begeleiding die bij jou past.

-------
De behandeling bij mij dient als aanvulling op de zorg bij je eigen huisarts of medisch specialist. Dus zeker niet ter vervanging van deze zorg. Bij voorkeur werk ik daarom zoveel mogelijk samen met je huisarts en/of behandelend specialist en vindt er informatie-uitwisseling plaats. Dit laatste gebeurt alleen na jouw toestemming.

Tarieven

Gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten.

Leefstijl In Balans Basis: € 585,-
*Leefstijlanalyse en -advies in 3 consulten van 60 min aan de hand van vragenlijsten, leefstijldagboek en (indien beschikbaar) screenend bloedonderzoek.

Leefstijl In Balans Extra: € 995,-
*Zie Leefstijl in Balans Basis aangevuld met: 2 extra consulten van 60 min, analyse van een uitgebreide vragenlijst over je medische voorgeschiedenis, zo nodig analyse van je medische dossier en microbioom onderzoek.

Vervolgconsulten, per 5 minuten: € 11,67
De duur van vervolgconsulten is: +/- 30-60 minuten, dus ongeveer € 70 - 140,- per consult.

Herhaalrecept / dieetverklaring / medicijnverklaring voor reizen: € 25,-

---------
De kosten van eventuele aanvullende onderzoeken zijn niet inbegrepen.
Bijvoorbeeld: Bloedonderzoek leefstijlscreening, +/- € 200,-. Microbioomonderzoek +/- € 250,-.

Doordat ik ben aangesloten bij diverse beroepsverenigingen is deze zorg (deels) te vergoeden via (aanvullende) zorgverzekering:
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)
- Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG), vakgroepen leefstijlgeneeskunde (inclusief natuurgeneeskunde) en neuraaltherapie.
- Vereniging Arts en Leefstijl

Diploma's

- Vernieuwend Integraal Coachen, Changespirators
- Basis- en Verdiepingsopleiding Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde, Academy for Integrative Medicine (AIM)
- Darmtherapie, RP Vitamino
- Arts voor Natuurgeneeskunde, Stichting van der Upwich Research en Onderwijs Natuurgeneeskunde (SURON)
- Cursus Neuraaltherapie deel A en B, Stichting Onderwijs Neuraaltherapie en Bio-energetische tandheelkunde Nederland (SONN-BT)
- Basisopleiding Neuraaltherapie, alle vier de modules, Deutsche Gesellschaft fűr Akupunktur und Neuraltherapie (DGfAN)
- Huisartsenopleiding, Voortgezette Opleiding tot Huisarts (VOHA), Nijmegen (twee van de drie jaar)
- Artsexamen, Radboud Universiteit Nijmegen

Diversen:
- Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) - Radboudcentrum voor Mindfulness.
- verschillende coachingstrajecten, o.a. op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling (Changespirators, Academy for Integrative Medicine en diverse ervaren collega’s).
- Jaarlijks volg ik verschillende opleidingen en bij- en nascholingen in zowel reguliere als aanvullende geneeswijzen.

Ben jij er klaar voor om aan je gezondheid te werken?

bottom of page