shutterstock_1952715994.jpg

Buikklachten

Van gênante scheetjes tot maagzuurbranden, iedereen heeft weleens last van spijsverteringsproblemen. Buikklachten zijn alle symptomen of aandoeningen die de normale spijsvertering van ons lichaam verstoren of zelfs verhinderen. Variërend van voedselintoleranties tot het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en van brandend maagzuur tot obstipatie en diarree. Je kunt dus wel stellen dat ‘buikklachten’ een brede term is voor een flinke reeks verschillende gezondheidsklachten.

Buikklachten: hoe vaak komt het voor?

Volgens een onderzoek uitgevoerd door de Maag Lever Darm Stichting heeft bijna een kwart van alle Nederlanders klachten of zelfs een aandoening aan het spijsverteringsstelsel. Dat zijn 3,7 miljoen Nederlanders. Een andere opvallende conclusie uit ditzelfde onderzoek is dat 60% hiervan vrouw is. We kunnen dus concluderen dat buikklachten geen zeldzaam fenomeen zijn en dat het op dagelijkse basis vele levens beïnvloed.

Bovenbuikklachten

Van overmatig boeren en een brandend gevoel in de keel of borst tot misselijkheid en zelfs braken – deze klachten bevinden zich allemaal in de bovenbuik. Mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn:

 

Maagzuur

Brandend maagzuur veroorzaakt een branderig gevoel in de bovenbuik, meestal na het eten. Wanneer de onderste terugslagklep niet goed functioneert, stroomt maagzuur en gal terug in de slokdarm met zuurbanden tot gevolg.

 

Maagzweren

Een maagzweer is een erosie van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. Symptomen kunnen zijn: bloedingen, maagobstructie en in sommige gevallen levensbedreigende perforatie. De meeste maagzweren, zowel bij volwassenen als bij kinderen, worden veroorzaakt door een infectie.

 

Gastritis

Gastritis is een ontsteking van de maagwand met symptomen die lijken op maagzuurbranden. Deze vervelende kwaal wordt meestal behandeld met medicijnen die zuurbranden verminderen.

 

Galstenen

Galstenen kunnen zich in de galblaas vormen wanneer gal verhardt. Wanneer galstenen het cystische kanaal van de galblaas blokkeren, kun je ernstige pijn ervaren. Sommige galstenen veroorzaken nooit symptomen, terwijl andere operatief moeten worden verwijderd.

Onderbuikklachten

Net als bij symptomen in de bovenbuik, betekent pijn in de onderbuik niet altijd dat het probleem in de darmen ligt, omdat pijn kan uitstralen. Er zijn echter verschillende spijsverteringsstoornissen die kunnen bijdragen aan darmklachten, waaronder pijn in de onderbuik, krampen en problemen met de stoelgang. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

 

Coeliakie

Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen omdat het de dunne darm beschadigt. Coeliakie is een aandoening die door een specialist moet worden gediagnosticeerd en wordt vaak verward met andere gastro-intestinale stoornissen voordat deze wordt herkend.

 

Chronische inflammatoire darmaandoeningen

Dit is een overkoepelende term voor twee afzonderlijke aandoeningen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide zijn chronische aandoeningen die levenslange monitoring en behandeling vereisen.

 

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Waarschijnlijk de meest voorkomende spijsverteringsstoornis. Mensen die hiermee te maken hebben, hebben last van terugkerende buikpijn, diarree, obstipatie of zelfs een combinatie hiervan.

Wat te doen tegen buikpijn en spijsverteringsproblemen?

Bij Curefinder geloven we in een holistische aanpak, want bij veel langdurige en/of chronische buikpijn en spijsverteringsklachten is het belangrijk om te bekijken waar jouw klachten nou echt vandaan komen. Vaak speelt onze voeding een heel grote rol, maar ook emotionele oorzaken of langdurige stress kunnen een grote impact hebben op onze maag, buik en darmen. Daarom raden we je aan een coach of therapeut te zoeken die kijkt naar jou als geheel en die de tijd neemt om jouw fysieke en mentale symptomen en oorzaken in kaart te brengen en jou de tools geeft om dit aan te pakken, zodat jij je gezondheid blijvend kunt verbeteren. Daarvoor is het nodig om tot de ware kern van het probleem door te dringen. Want sja, we willen wel blijvende resultaten toch?

Bekijk coaches en therapeuten gespecialiseerd in buikklachten

Wout van Helden

Wout van Helden

Orthomoleculair kPNI therapeut

Online, in Amsterdam

Ik werk:

Ik help je de echte oorzaak van je buikklachten te achterhalen en de juiste voeding voor jouw lichaam te vinden zodat jij kunt werken aan een chronisch gezond leven. Dit kan i.c.m. bloed-, urine-, speeksel- en DNA-analyse voor een perfect afgestemd plan op jouw persoonlijke situatie

Seema (Siema) Bansropansingh

Seema (Siema) Bansropansingh

Arts voor ​Integrale- en ​Leefstijl​geneeskunde​

in Amsterdam

Ik werk:

Emilia De Vries

Emilia De Vries

Orthomoleculair therapeut

Online

Ik werk:

Ontdek met mijn unieke online D.A.R.M Programma hoe je je spijsvertering volledig kunt resetten, hoe je achter de oorzaak van je buikklachten komt, en hoe je dit effectief aanpakt. Werk met 10 modules zelf stap voor stap aan een betere gezondheid.

Jan van Rosmalen

Jan van Rosmalen

The Chronic Pain Coach

Online

Ik werk:

Langdurige fysiek pijn vindt zijn oorsprong in ons brein. In 9 weken tijd help ik je met mijn online programma aan een leven zonder chronische pijn.