top of page
buikklachten.jpg

Buikklachten vragen om een persoonlijke aanpak van de beste therapeuten

En die therapeuten vind je hier. Blijf niet rondlopen met je klachten, er is meer aan te doen dan je denkt. Boek een gratis adviesgesprek bij Curefinder en wij zorgen ervoor dat jij bij de beste therapeut terecht komt. 

Herken jij jezelf hierin?

Je (huis)arts heeft geen oplossing voor je

Je blijft maar last hebben van je buik

Je ‘moet er maar mee leren leven’

Je hebt al van alles geprobeerd

Hoe gaat een adviesgesprek?

iconfinder_Calendar_2290847_edited.png

Plan je adviesgesprek in

 Via onze kalender kun je een gesprek inplannen op een tijdstip dat jou uitkomt.

Wij bellen jou

 Op het door jou gekozen moment bellen wij je voor het adviesgesprek.

Bespreek je hulpvraag

In 15 min bespreken we wat er speelt en welke specialist jou hier het beste bij kan helpen.

Jouw intake

Therapeut gevonden die bij jou en je hulpvraag past? We plannen meteen je intake in!

Meestal zonder wachtlijst!

Artsen en therapeuten voor buikklachten

Bij deze artsen en therapeuten kun je je consult (ook) gewoon online laten plaatsvinden. 

Wout

wout-van-helden-gezonde-start-2018-volgens-de-klinische-psycho-neuro-imunologie.jpeg

Wout

Orthomoleculair

kPNI therapeut

Rachelle Jongen_vierkant.jpg

Rachelle

Arts integratieve & functionele geneeskunde

aa19b1d0-c040-4476-8efe-b183d07542cd.jpg

Marijke

Orthomoleculair

kPNI therapeut

Marjolein van Randwijk.jpeg

Marjolein

Orthomoleculair

darmtherapeut

Buikklachten: wat houdt dat in?

Volgens een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting heeft bijna een kwart van alle Nederlanders buikklachten of zelfs een aandoening aan het maag- en darmstelsel. Dat zijn meer dan 3,5 miljoen Nederlanders. We kunnen dus concluderen dat buikklachten alles behalve zeldzaam zijn. 

Een groot deel van de Nederlanders kampt met buikklachten waarvan de oorzaak niet zo makkelijk te achterhalen is. ‘Leer er maar mee leven’ is dan ook een vaak gehoord advies. Een opgeblazen gevoel en winderigheid lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen serieuze gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Dit zijn de 3 meest voorkomende (vage) buikklachten.

 

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

 

Wat is PDS?

Constant buikpijn, de ene keer verstopt, de andere keer juist diarree: volgens de Maag Lever Darm Stichting heeft ruim 10% van de Nederlanders last van PDS. Het ziekteverzuim door PDS blijkt zelfs hoger te zijn dan door griep.

 

Wat is de oorzaak?

PDS wordt vaak gezien als een verzamelnaam voor vage klachten, maar het is chronische darmziekte waarbij de functie van het maag-darmkanaal verstoord is. Een oorzaak van deze verstoring kan bijvoorbeeld de samenstelling van de bacteriën in je darmen zijn. Het blijkt bijvoorbeeld dat de balans tussen goede en schadelijke bacteriën bij mensen met PDS anders is dan bij gezonde mensen. Ook kan de darmwand beschadigd zijn, waardoor schadelijke stoffen vanuit de darmen de bloedbaan in komen. Dit gebeurt vaak na een ontsteking of infectie. 

 

Onderzoek lijkt er ook op te wijzen dat bij mensen met PDS vaak zenuwvezels in de darmwand beschadigd zijn. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. 

 

PDS wordt overigens ook steeds meer gezien als een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen, de darm-brein-as. De signalen die tussen de hersenen en de darmen verstuurd worden zijn te sterk, waardoor je met PDS meer pijnprikkels ervaart. 

 

Wat is de oplossing?

De oplossing voor PDS zit ‘m vooral in het toepassen van leefstijlaanpassingen en het nemen van supplementen. Eet veel groente en vezelrijk voedsel, drink voldoende vocht, rook niet, beperk stress en zorg voor voldoende beweging. Hoewel deze adviezen natuurlijk voor iedereen gezond zijn, verhelpt het voor mensen met PDS niet altijd alle klachten en wil je verder ontdekken wat er voor jouw lichaam nodig is om je klachten te verminderen. Onze specialisten adviseren je graag over de juiste aanpak voor jouw situatie. Je kunt ook een persoonlijk adviesgesprek aanvragen en we helpen je gratis de beste therapeut te vinden voor jouw situatie.

 

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth)


Wat is SIBO?

De klachten bij Small Intestinal Bacterial Overgrowth, ofwel SIBO, lijken enorm veel op PDS. Je voelt je opgeblazen, hebt last van winderigheid, overmatig boeren of diarree. Dit heeft alleen wel een andere oorzaak dan PDS, namelijk bacteriële overgroei in de dunne darm. 

 

Wat is de oorzaak?

Hoewel in de dikke darm veel bacteriën zitten, hoort het aantal bacteriën in de dunne darm juist laag te zijn. Overgroei van bacteriën in de dunne darm kan ontstaan na bijvoorbeeld een operatie. Ook het gebruik van maagzuurremmers kan invloed hebben, doordat ze de barrièrefunctie voor bacteriën verzwakken.

 

Al die bacteriën in je dunne darm eten daarnaast mee van essentiële voedingsstoffen, waardoor je tekorten kunt ontwikkelen. Indirect kan SIBO dan ook laagdrempelige ontstekingen, vermoeidheid, bloedarmoede en een verzwakt immuunsysteem tot gevolg hebben.
 

Wat is de oplossing?

Omdat PDS en BISO zo op elkaar lijken is het verstandig om je te laten testen. Beide aandoeningen hebben namelijk een andere aanpak nodig. De overgroei aan bacteriën in de dunne darm kan op 2 manieren gemeten worden: via een suiker-adem test en via een analyse van de darminhoud. Als blijkt dat jij inderdaad SIBO hebt, dan is een behandeling nodig om de samenstelling van de bacteriën weer in balans te brengen. Rifaximine blijkt hiervoor het meest effectief, maar ook een aanpassing in dieet en probiotica kunnen positief bijdragen. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren. Wil je liever in een adviesgesprek bekijken wie jou het beste kan helpen? Je kunt die gratis inplannen en we helpen jou persoonlijk de beste therapeut te vinden voor jouw situatie.


 

Leaky Gut Syndroom (lekkende darm)

 

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm is een beschadiging van de darmwand, waardoor deze meer stoffen doorlaat dan gewenst. Zo kunnen slechte bacteriën, parasieten en schimmels, maar ook onverteerde voedselresten in je bloedbaan terecht komen. Door ontsteking van het darmslijmvlies kunnen goede darmbacteriën niet meer goed hechten. 

 

Wat is de oorzaak?

Een lekkende darm kan ontstaan na een infectie in je maag en darmen, zoals Candida albicans, of door veelvuldig gebruik van ontstekingsremmers, maagzuurremmers, antibiotica. Ook voedselallergieën of intoleranties, zoals bijvoorbeeld een glutenallergie (coeliakie), kunnen een leaky veroorzaken. En een voedingspatroon met te veel suiker, gluten en zuivel, en te weinig vezels kan invloed hebben.

 

Een lekkende darm kan veel klachten veroorzaken die vaak maar lastig te herleiden zijn. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn en migraine, allerlei buikklachten, zoals PDS, ontstekingen, schildklierproblemen en zelfs auto-immuunaandoeningen.

 

Wat is de oplossing?

De behandeling van een lekkende darm is vaak een combinatie van een aanpassing in dieet en supplementen die kunnen helpen de darmwand te genezen. Onze specialisten kunnen je hierin adviseren en begeleiden. Boek een gratis adviesgesprek om te ontdekken wie jou het beste kan helpen.

Let op! Het is belangrijk om bij langdurige en terugkerende buikklachten altijd eerst je huisarts te raadplegen.

bottom of page