Ayurveda.png

Ayurveda

Ayurveda betekent ‘de wetenschap van het leven’ en wordt gezien als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Deze rijke holistische gezondheidsleer is afkomstig uit India en heeft als doel onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid in balans te brengen. Voeding en leefstijl zijn binnen de Ayurvedische leer een belangrijke basis, met de focus op het voorkomen van klachten en indien nodig het genezen van klachten.

Inhoud:

Wat is Ayurveda?

Ayurveda gaat al duizenden jaren terug en is zowel een levenswijze als een geneeskunst. Het wordt gezien als het oudste geneeskundig systeem dat we kennen. Binnen Ayurveda wordt er gekeken naar de mens als geheel, zoals dat ook binnen andere holistische behandelvormen gebeurt, waarbij we fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel een balans hebben te vinden.

 

Een goede gezondheid ontstaat als we een gebalanceerd en bewust leven leiden. Met balans tussen lichaam en geest, balans tussen jezelf en anderen, en de balans in levensenergieën (dosha’s).

 

Zoals je zelf waarschijnlijk zelf ook vaak merkt, zijn er echter veel factoren die ons (makkelijk) uit balans halen zoals bijvoorbeeld stress, voeding, medicatie, te weinig rust en weinig of verkeerde beweging. En raken we uit balans, dan ontstaan er gezondheidsklachten. Zijn we in balans, dan voelen we ons goed, zijn we gezond en stralen we dat ook uit.

 

Ayurveda is door de WHO (World Health Organisation) erkend als traditionele geneeswijze, met de opmerking dat het vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

Voor wie is Ayurveda geschikt?

Ayurveda is voor iedereen geschikt. Wel is het zo dat geen vaste aanpak is binnen Ayurveda die voor iedereen hetzelfde is. We zijn namelijk allemaal uniek en dat houdt ook in dat niet iedereen op dezelfde manier behandelt kan en moet worden. De Ayurvedische leer vertelt ons dat wijzelf en alles om ons heen zijn opgebouwd uit een unieke combinatie van 3 levensenergieën, ook wel dosha’s genoemd: Vata, Pitta en Kapha. Deze combinatie is je Body-Mind type. Kun je het nog volgen?

De klachten waarvoor je o.a. terecht kan bij een Ayurvedisch specialist zijn:

- Maag- en darmklachten

- Hormonale schommelingen

- Maagzuur

- Vermoeidheid

- Gebrek aan energie

- Opgejaagd gevoel

- Lusteloosheid

- Huidklachten

Dosha's

Een dosha is dus eigenlijk een basis energie.

 

Vata-types zijn vaak creatief, denken snel, hebben veel ideeën en zijn snel afgeleid. Mensen met een Vata dosha zijn gevoelig voor stress, hebben vaak een droge huid en hebben vaak een slanke lichaamsbouw.

 

Pitta dosha wordt gezien als vurig, ze hebben veel zelfvertrouwen, zijn vaak competitief, ondernemend, scherp, hebben een sterke uitstraling, een krachtige spijsvertering en een goede eetlust.

 

Kapha dosha staat voor structuur en stabiliteit. Herken je je in een zorgzaam karakter, een goed geheugen, stressbestendig en een loyaal (en soms wat lui) karakter? Dan is de kans groot dat jouw dosha Kapha is.

 

Maar vaker nog ben je een mix van dosha’s. Wil jij meer weten over jouw dosha? Boek dan een consult met één van de Ayurveda specialisten op ons platform.

1.png

Wat kun je doen met Ayurveda?

Wanneer je geïnteresseerd bent in Ayurveda en wat het toepassen van de gezondheidswetenschap kan betekenen voor jouw lichaam en geest, dan kun je een Ayurvedisch consult boeken. Dan wordt er gekeken naar jouw dosha, oftewel je body-mind type, en naar jouw gehele gezondheidssituatie.

 

Ook kun je een Ayurvedische massage boeken. Daarbij worden oliën of kruiden gebruikt die jouw body-mind type ondersteunen en de balans terugbrengen in het evenwicht van de dosha’s in jouw systeem. Je komt in een diepe ontspanning in je lichaam en in je hoofd. Daarnaast zie je positieve effecten op je afweersysteem, je energiestroom en je vitaliteit.

 
 
 
 

Wil jij ontdekken wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Bekijk via de knop hieronder onze selectie van gekwalificeerde Ayurveda therapeuten.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.