top of page
Ayurveda.png

Ayurveda

Ayurveda betekent ‘de wetenschap van het leven’ en wordt gezien als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Deze rijke holistische gezondheidsleer is afkomstig uit India en heeft als doel onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid in balans te brengen. Voeding en leefstijl zijn binnen de Ayurvedische leer een belangrijke basis, met de focus op het voorkomen van klachten en indien nodig het genezen van klachten. 

Inhoud:

Wat is Ayurveda?

Ayurveda gaat al duizenden jaren terug en is zowel een levenswijze als een geneeskunst. Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig systeem dat we kennen. Binnen Ayurveda wordt er gekeken naar de mens als geheel, zoals dat ook binnen andere holistische behandelvormen gebeurt, waarbij we fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel een gebalanceerd leven zouden moeten leiden.

 

Een goede gezondheid ontstaat als er een harmonie is, tussen lichaam en geest, tussen jezelf en anderen, en in levensenergieën (dat noemen ze in de ayurvedische leer dosha’s). 

 

Zoals je zelf waarschijnlijk zelf ook vaak merkt, zijn er echter veel elementen die ons (makkelijk) in ons dagelijks leven uit ons evenwicht halen. Denk hierbij aan elementen als stress, voeding, medicatie, te weinig rust en weinig of verkeerde beweging. En dan ontstaan er gezondheidsklachten. Vinden we wel dat evenwicht in het leven, wat o zo belangrijk is, dan voelen we ons goed, zijn we gezond, hebben we energie en stralen we dat ook uit. En dat wil je toch het liefste?

 

Ayurveda is overigens door de WHO (World Health Organisation) erkend als traditionele geneeswijze, met de opmerking dat het vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt. 

Voor wie is Ayurveda geschikt?

Ayurveda is voor iedereen geschikt. Wel is het zo dat geen vastomlijnde aanpak is binnen Ayurveda die voor iedereen hetzelfde is. We zijn namelijk allemaal uniek en dat houdt ook in dat niet iedereen op dezelfde manier behandeld kan en moet worden. De Ayurvedische leer vertelt ons dat wijzelf en alles om ons heen zijn opgebouwd uit een unieke combinatie van 3 levensenergieën, ook wel dosha’s genoemd. De Ayurveda kent 3 dosha's, namelijk Vata, Pitta en Kapha. De combinatie die jou als persoon kenmerkt heet je Body-Mind type. Kun je het nog volgen? Hieronder leggen we je meer hierover uit.

De klachten waarvoor je o.a. terecht kan bij een Ayurvedisch specialist zijn:

- Maag- en darmklachten

- Hormonale schommelingen

- Maagzuur

- Vermoeidheid

- Gebrek aan energie

- Opgejaagd gevoel

- Lusteloosheid

- Huidklachten

Dosha's

De dosha wordt in Ayurveda uitgelegd als een basis energie. 

 

Vata-types zijn vaak creatief, denken snel, hebben veel ideeën en zijn snel afgeleid. Mensen met een Vata dosha zijn gevoelig voor stress, hebben vaak een droge huid en het lichaam kenmerkt zich vaak door een slanke lichaamsbouw. 

 

Pitta wordt binnen Ayurveda gezien als vurig. Pitta-types hebben veel zelfvertrouwen, zijn vaak competitief, ondernemend, scherp, hebben een sterke uitstraling, een krachtige spijsvertering en Pitta mensen hebben vaak een goede eetlust. 

 

Kapha staat binnen Ayurveda voor structuur en stabiliteit. Herken je je in een zorgzaam karakter, een goed geheugen, stressbestendig en een loyaal (en soms wat lui) karakter? Dan is de kans groot dat jouw dosha Kapha is. Kapha kenmerkt zich vaak door een wat steviger lichaam.

 

Maar vaker nog ben je een mix van dosha’s. En daarbij is het voor jouw gezondheid belangrijk dat jouw dosha-balans stabiel blijft. Een dosha-balans wil dus zeggen dat jouw optimale verhouding van je dosha's niet doorschiet naar de een of naar de ander.

Volgens deze geneeskunde heeft voeding heel veel invloed op de harmonie tussen Kapha, Pitta en Vata in het lichaam. Het ene voedingsmiddel versterkt bijvoorbeeld Pitta en het andere kalmeert het. Ben je al vurig van jezelf, dan wil je dat met je eten niet verder versterken. Door goed te kijken naar wat je eet, kun je dus zelf dagelijks invloed uitoefenen op hoe jij je voelt. Want voeding bepaalt voor een heel groot deel hoe goed onze spijsvertering (dit wordt agni genoemd) werkt, hoe we ons voelen en hoe goed het lichaam kan functioneren.

In dit artikel zullen we niet zo diep ingaan op welke voeding dan precies waar invloed op heeft. Wil jij daar graag meer over weten en ontdekken wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Boek dan een consult met één van de Ayurveda specialisten op ons platform. 

1.png

Agni

De letterlijke betekenis van Agni is (levens)vuur en het wordt gezien als hoe wij ons eten verteren en onze mentale indrukken kunnen verwerken. Dit verandert dus ook continu, door teveel eten, het nuttigen van zwaar en moeilijk te verteren voedsel, door een slecht dieet of vasten en emotionele factoren. Binnen deze aanpak wordt er altijd gekeken naar hoe jij je spijsverteringsvuur kan optimaliseren. 

Wat kun je doen met Ayurveda?

Wanneer je geïnteresseerd bent in Ayurveda en wat het toepassen van de gezondheidswetenschap kan betekenen voor jouw lichaam en geest, dan kun je een Ayurvedisch consult boeken. Dan wordt er gekeken naar jouw dosha, oftewel je body-mind type, en naar jouw gehele gezondheidssituatie. Wat je eet, en wat je volgens jouw dosha of dosha-mix het beste zou kunnen eten voor een goede gezondheid van het lichaam én de geest.

Ook kun je een Ayurvedische massage boeken. Daarbij worden kruiden gebruikt die jouw body-mind type ondersteunen en het evenwicht terugbrengen van de dosha’s in jouw systeem en jouw lichaam.

Wat is Ayurveda
Voor wie is Ayurveda geschikt?
Dosha's
Wat kun je met Ayuveda?
Agni

Wil jij ontdekken wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Bekijk via de knop hieronder onze selectie van gekwalificeerde Ayurveda therapeuten.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page