top of page
shutterstock_1126189856 (1).jpg

Wat is een ademcoach?

Jouw manier van ademen kan veel processen in je lichaam beïnvloeden. Dat zou je misschien niet verwachten van iets wat, gelukkig, vanzelf gaat. Het is dan ook niet zo verrassend dat werken met de adem de laatste jaren steeds meer in trek is.

 

We noemen ademcoaching, breathwork en ademtherapie vaak in één adem (ha!), maar er zitten grote verschillen in techniek, resultaat en aanpak. Als je op zoek gaat naar een ademcoach, is het dus handig om die verschillen te kennen, zodat je zeker weet dat je bij de juiste ademcoach terecht komt.

Inhoud:

  • Wat doet een ademcoach?

  • Wat is het doel van ademcoaching?

  • Voor wie is ademcoaching? 

  • Welke vormen van ademcoaching zijn er?

  • Welke opleiding moet een ademcoach volgen?

Wat doet een ademcoach precies?

Een ademcoach is iemand die jou begeleidt om met behulp van specifieke ademtechnieken iets te veranderen in je lichaam of geest. Soms leert een ademcoach je meer te ontspannen, je sportprestaties te verbeteren, vastzittende emoties los te krijgen of zelfs om meer zelfinzicht te krijgen. Maar een ademcoach kan je ook helpen om weer gezond te ademen als je bijvoorbeeld adem- of luchtwegklachten hebt, zoal hyperventilatie, benauwdheid of astma.

Ademcoaching als tool of als doel?

Je kunt naar een ademcoach wanneer je niet per se problemen hebt met ademen, maar wanneer je je adem simpelweg als tool wil gebruiken om iets anders te bereiken. Het mooie aan onze ademhaling is namelijk dat we het bewust én onbewust kunnen doen en dat de adem ongelooflijk gevarieerd en krachtig is. Met bepaalde technieken kun je lichaam en geest tot rust brengen, meer energie krijgen, je concentratie vergroten, blessures voorkomen, je spijsvertering verbeteren en ga zo maar door.

 

Het kan ook zijn dat je juist problemen hebt met ademen. Je ademt bijvoorbeeld te snel of te hoog, je bent constant benauwd of voelt druk op je borst. Of je hebt serieuze luchtwegklachten, zoals astma, slaapapneu of copd. Dit alles betekent dat jouw natuurlijke ademhaling verstoord is en dat je je lichaam als het ware weer opnieuw moet leren om te ademen zoals het bedoeld is.

Voor wie is ademcoaching? 

Ademcoaching is voor iedereen geschikt die z’n gezondheid wil verbeteren met behulp van de adem. Wat voor soort ademcoach voor jou het beste is, hangt af van wat je ermee wil bereiken.

Welke vormen van ademtherapie zijn er?

Eerst is het goed om een globaal onderscheid te maken tussen breathwork en ademtherapie. Wat dat is niet hetzelfde.

Breathwork
 
Breathwork doe je vaak in de vorm van een sessie. Eerst onder begeleiding van een specialist, daarna eventueel thuis. Het doel is om je met bepaalde oefeningen en technieken tijdens of na het oefenen direct beter te voelen. Doe je deze oefeningen regelmatig, dan zul je er ook op lange termijn de effecten van voelen.
 
Transformational Breath®/ verbonden ademen
Dit is een intense ademtechniek waarbij je verbonden ademt, dus diep in- en uit, meestal door je mond, en zonder pauze. In een sessie bespreek je eerst jouw wensen met de ademcoach. Het verbonden ademen doe je vervolgens liggend op een matras of mat, waarbij je intensief begeleid wordt door de ademcoach. Deze zal je soms ook aanraken en vaak is er muziek. Ook zal de coach je aanmoedigen om je emoties te uiten, bijvoorbeeld door geluid te maken. Een sessie duurt 1 tot 2 uur, dus het is prettig om comfortabele kleding aan te hebben.
 
Transformational Breathing is geschikt bij deze klachten:
· Bij spanning en stress
· Trauma en onverwerkte emoties
· Zelfinzicht
 

 

Wim Hof Methode
Deze methode is een combinatie van ademoefeningen, koudetraining en mindset. Het wordt meestal aangeboden in de vorm van een workshop van ongeveer 3 uur. In de workshop leer je eerst over het effect van de methode op je lichaam en geest. De ademoefeningen doe je vervolgens liggend op de grond en vaak onder begeleiding van muziek. Het is prettig om daarbij comfortabele kleding aan te hebben. De koudetraining gebeurt in een ijsbad, waarvoor je zwemkleding nodig hebt en naderhand een handdoek en warme, droge kleding.
 
De Wim Hof Methode is geschikt bij deze klachten:
. Verminderde weerstand 
. Moeite met concentreren
· Weinig energie
 


SOMA Breathing
SOMA Breathing is een combinatie van geleide meditatieve ademtechnieken, muziek en visualisatie, die je ademhaling ontspannen en vertragen. Deze methode wordt soms in de vorm van een workshop aangeboden, maar kan ook onderdeel zijn van individuele coaching. De oefeningen kun je zittend of liggend doen. Een sessie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.
 
SOMA Breathing is geschikt bij deze klachten:
. Gezondheidsproblemen door zuurstofinefficiëntie
· Disconnectie tussen lichaam en geest
· Onrust in lichaam en geest

Ademtherapie

 

Ademtherapie doe je meestal meer in de vorm van een traject, waarbij het doel is om bepaalde processen in je lichaam blijvend te herstellen. Dit doe je altijd onder begeleiding van een specialist, maar je zal ook veel zelf moeten oefenen. Na herstel kun je sommige oefeningen blijven doen als onderhoud.

Hartcoherentie ademhaling

Met deze methode leer je met een eenvoudige, ritmische manier van ademhalen je hartritme beïnvloeden. De hartcoherentie ademmethode is vaak een onderdeel van een breder programma, zoals begeleiding bij stress en burnout. Een sessie zal dus altijd beginnen met een gesprek met de therapeut, waarna deze je begeleidt in het ademen. Hierbij gebruikt de therapeut soms een hartcoherentiemeter of een biofeedback apparaat, waarop je hartcoherentie gemeten wordt. Als je de oefening onder de knie hebt, ga je deze meerdere keren per dag thuis doen.

 

Hartcoherentie ademhaling is geschikt bij deze klachten:

· Onrust en spanning

· Burn-out of hyperventilatie

· Overmatig piekeren


 

Buteyko Methode

Deze methode bestaat uit specifieke ademtechnieken die als doel hebben om je ongezonde, disfunctionele ademgewoontes blijvend te herstellen. De Buteyko Methode wordt vaak in groepsverband gegeven, maar kan ook een individueel traject zijn. In een traject leer je de kenmerken van een gezonde manier van ademen en train je je lichaam stap voor stap om automatisch gezonder en meer ontspannen te ademen. In een sessie krijg je kennis en informatie, uitleg over de oefeningen en oefen je samen om de technieken te leren. De oefeningen doe je vervolgens thuis meerdere keren per dag.

 

De Buteyko Methode is geschikt bij deze klachten:

· Chronische hyperventilatie, benauwdheid, druk op de borst of astma

· Slaapproblemen of slaapapneu

· Gehaastheid, paniekaanvallen, ‘vergeten’ te ademen


 

Methode Van Dixhoorn

Dit is een adem- en ontspanningstherapie die je helpt om lichamelijke en mentale spanning te reguleren. Meestal beginnen de behandelingen met 4 sessies, waarin de therapeut onderzoekt in hoeverre je klachten door spanning veroorzaakt worden. Je leert spanning herkennen en te verlagen door instructies van de therapeut en door manuele technieken, dus aanraking. Je start een sessie met een gesprek en neemt daarna plaats op een behandeltafel. Als het effect na 4 sessies nog onvoldoende is kan de behandeling verlengd worden. 

 

De Methode van Dixhoorn is geschikt bij deze klachten:

. Opgejaagd gevoel

. Fysieke en mentale spanning

. Stress of burn-out

Welke opleiding moet een ademcoach volgen?

Voor elke vorm en methode van ademcoaching zijn er trainingen te volgen. Deze verschillen van een paar dagen tot een paar maanden. Hiervoor is geen vooropleiding of voorkennis nodig, iedereen die met de adem wil werken kan dat gaan doen.

 

Ademcoaching is dan ook een vrij beroep, een ademcoach mag zichzelf coach of therapeut noemen. Sommige ademcoaches noemen zichzelf trainer, of ademwerker. Bij Curefinder kiezen we ervoor om alleen adem specialisten te tonen die een langdurige training (niet één weekend) hebben gevolgd. Meestal gaat dit samen met andere diploma's en werkervaring waaruit blijkt dat de specialist betrouwbaar is, en goed met mensen kan werken.


Zoals je leest is de keuze enorm. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen? In dit blog helpen we je in 3 stappen op weg om een passende ademcoach te vinden. En kijk vooral ook eens naar de specialisten op Curefinder.nl, er komen steeds meer ademtherapeuten bij.

Wil jij ontdekken wat breathwork voor jou kan betekenen? Bekijk via de knop hieronder onze therapeuten.

Let op: het aanbod van coaches en therapeuten op ons platform is een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Ons aanbod is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Het is belangrijk om altijd eerst je huisarts te bezoeken indien je langdurige, ongebruikelijke of zorgwekkende symptomen hebt.

bottom of page